Αποστολέας Θέμα: Γνωριμία με το openbsd  (Αναγνώστηκε 409 φορές)

rhtoras

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 35
    • Προφίλ
    • ΟΝΕΙΡΟΦΩΝΟ
Γνωριμία με το openbsd
« στις: Νοεμβρίου 13, 2022, 08:30:23 μμ »

Το openbsd δεν ειναι linux αλλά ανήκει στην οικογένεια των BSD. Το bsd ειναι το UNIX που χρησιμοποιούσε το πανεπιστήμιο Berkeley της California από το 1970. Μετά τη διαμάχη της AT&T με το πανεπιστήμιο Berkeley (την οποία κέρδισε το δεύτερο) το BSD έγινε UNIX ανοιχτού κώδικα και αρχισε να αναπτύσσεται αυτόνομα. Δημιουργός του OpenBSD είναι ο Καναδός Theo De Raadt ο οποίος αποχώρησε από την core dev team ενός άλλου λειτουργικού συστήματος του NETBSD το 1994. Η χρονιά ίδρυσης του OpenBSD ειναι ο Οκτώβριος του 1995 και ο κώδικας διανεμήθηκε αμέσως μέσω του διαδικτύο (μια οχι και τόσο διαδεδομένη πρακτική της εποχής).

Το Open BSD διαφέρει αρκετά από μια linux διανομή ωστόσο ειναι ενα λειτουργικό σύστημα με έμφαση στην ασφάλεια και με πολλές καινοτομίες όπως η δημιουργία του openssh, του doas (εναλλακτική του sudo) αλλά και διάφορων άλλων τεχνολογιών και εφαρμογών όπως π.χ το unveil κ.λ.π Μια βασική διαφορά με το linux ειναι οτι εδώ δε μιλάμε απλώς για έναν kernel πάνω στον οποίο χτίζεται το λειτουργικό σύστημα. Το Open BSD ειναι ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα. Η κυριότερη εφαρμογή του ειναι σε servers μιας και για χρόνια ήταν το μονο από τα σχετικά γνωστά λειτουργικά συστήματα με μόλις 2 vulnerabilities στο ενεργητικό του. Μια άλλη βασική διαφορά με το linux ειναι η άδεια χρήσης, η οποία ειναι η BSD σε αντίθεση με του Linux και του GNU που ειναι η GPLv2. Δε θα επεκταθώ στις διαφορές των 2 αδειών χρήσης θα πω απλώς οτι η BSD άδεια δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να χρησιμοποιήσει τον κώδικα κλειδώνοντας την πρόσβαση σε αυτόν. Παρολαυτά μέχρι σήμερα ο κώδικας του Open BSD έχει παραμείνει ανοιχτός. Να σημειώσουμε οτι στον kernel του OpenBSD πάνω από το 95% ειναι ελεύθερος από GNU όπως και οτι ο De Raadt ευθύνεται για πολλές συμφωνίες με εταιρείες της Taiwan ώστε να δώσουν ελεύθερα στο κοινό τον κώδικά των wireless και όχι μονο συσκευών τους.'

Το Open BSD έρχεται σε 2 εκδόσεις μια stable και μια current. Η έκδοση current έχει πιο φρέσκο software αλλά επι της ουσίας ειναι semi rolling και οχι rolling. Επίσης στο Openbsd κάνουμε ξεχωριστά update το software και το συστημά μας σε αντίθεση με διανομές linux στις οποίες έχουμε συνηθίσει αλλιώς. Ο package manager ειναι ο pkg ενώ υπάρχει και το ports tree μέσα από το οποίο μπορούμε να εγκαθιστούμε το software μας χτίζοντάς το. Φυσικά υπάρχουν τα binaries και μια σειρά από desktop environments και wm's, στα οποία είμαστε συνηθσιμένοι. Παρέχονται πάρα πολλές αρχιτεκτονικές όπως arm, amd64, i386 κ.λ.π ενώ δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για live test του λειτουργικού συστήματος από usb. Αυτό σημαίνει οτι είτε θα προβούμε σε μια κανονική εγκατάσταση είτε θα δοκιμάσουμε το fuguita το οποίο ειναι OpenBSD με δυνατότητα για live δοκιμή. Gui προγράμματα μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν πολλά όμως τελευταία αρκετός κόσμος στρέφεται στο BSD και έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν gui εφαρμογές όπως π.χ το appmanager (γραμμένο σε godot). Το init σύστημα του OpenBSD ειναι το rc το οποίο υπάρχει σε όλα τα bsd ως default και τα filesystems που παρέχονται ειναι το UFS και το ZFS.

Τέλος να πούμε οτι το λογότυπο του OpenBSD ειναι ο Puffy ο οποίος είναι ενα puffyfish και οτι (από τις πρώτες εκδόσεις) κυκλοφορούν δίσκοι με μουσική διαφορετική για κάθε version. Το OpenBSD απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν ασφάλεια στους server τους ή ένα minimal λειτουργικό σύστημα. Στο desktop είναι ακόμα πολύ πίσω καθώς δεν υποστηρίζονται μια σειρά από drivers όπως π.χ της Nvidia και κάποιες άλλες ευκολίες όπως η χρήση docker (χρησιμοποιεί τα jails από freeBSD) κ.ο.κ Παρόλαυτά αν σας ενδιαφέρει μια εναλλακτική στην αγαπημένη σας linux διανομή θα έλεγα να του ρίξετε μια ματιά. Επίσης πολλοί το χρησιμοποιύν στο router τους μιας και το OpenBSD προσφέρεται για τέτοια χρήση ως firewall/router/AP. Στο τέλος της μέρας μπορεί και να σας βολέψει ακόμα κι έτσι.


πηγές: www.openbsd.org, www.makeuseof.com/what-is-openbsd, wikipedia
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 14, 2022, 02:07:55 μμ από rhtoras »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Mέλος του oneirofono.gr ραδιοteam
Mixcloud.com/rhtoras

Tags: