Αποστολέας Θέμα: Εγκατάσταση virt manager (artix linux)  (Αναγνώστηκε 815 φορές)

rhtoras

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 35
    • Προφίλ
    • ΟΝΕΙΡΟΦΩΝΟ
Εγκατάσταση virt manager (artix linux)
« στις: Μαρτίου 11, 2022, 06:24:56 μμ »
Ψάχνοντας να χρησιμοποιήσω ενα virtual machine για πολύ συγκεκριμένα πράγματα έπεσα στο δίλημμα oracle vm ή virt manager. Ως χρήστης linux® και όχι windows ή dual boot πια προxώρησα με το virt manager. Το virt manager ειναι ας το πούμε το frontent gui ή με απλά λόγια η γραφική απεικόνιση για τα qemu/kvm. Δεν ήθελα πολλά πράγματα αλλά έψαχνα οδηγό για να λειτουργήσει. Οι περισσότεροι οδηγοί στο διαδίκτυο ήταν για arch αλλά μάλλον θα έλεγα οτι ήταν για κλωτσιές. Γιατί ακόμα και αν δεχτώ πως δουλεύουν, ε δε γίνεται να κάνεις οδηγό για κάτι και να χρησιμοποιείς custom scripts ειδικά για τον «δικό σου» (ή της red hat  ;D) υπολογιστή. Δε γίνεται για το ίδιο πράγμα στην ίδια διανομή να κατεβάζεις αχρείαστα πακέτα. Τέλος πάντων όσο και να έψαξα έπρεπε να δοκιμάσω. Δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο το παρουσιάζουν και φυσικά το έκανα να δουλέψει. Η διανομή στην οποία το έκανα ειναι ένα artix linux με runit init system και ο υπολογιστής ένας Intel Pentium G3240 @ 3.100Ghz με 8 gb ram. Πρακτικά ένα pc δεκαετίας με μέτριες επιδόσεις μπορεί να το τρέξει μια χαρά. Για την ιστορία ο δίσκος του υπολογιστή ειναι ένας patriot 128gb ssd.
Πάμε όμως να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση.

Πρώτα πρέπει να βεβαιωθούμε είτε οτι έχουμε τα αποθετήρια του arch ενεργοποιημένα  είτε οτι έχουμε το αποθετήριο omniverse ενεργοποιημένο. Δε θα δείξω πως γίνεται αυτό, διότι στα παλιά iso τα arch repos ειναι ενεργοποιημένα και το omniverse είναι unofficial repository οπότε η συμβουλή μου ειναι: "με δική σας ευθύνη". Μπορείτε κάλλιστα να κατεβάσετε κάτι από το AUR έτσι και αλλιώς. Εξάλλου το omniverse συντηρεί πακέτα κυρίως από το AUR.

Κάνουμε update το σύστημά μας.
Κώδικας
sudo pacman -Syu

Έπειτα εγκαθιστούμε τα εξής:
Κώδικας
sudo pacman -S virt-manager qemu edk2-ovmf vde2 ebtables dnsmasq bridge-utils openbsd-netcat dmidecode virt-viewer libvirt-runit

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε οτι είναι χρήσιμο να εγκαταστήσουμε και το rsv ή καλύτερα το rsm. Είναι ενα εργαλείο αντίστοιχο (αλλά όχι εντελώς ίδιο) του vsv που είδαμε στο void linux και μας επιτρέπει να έχουμε συγκεντρωμένα τα services για να ξέρουμε τι ειναι ενεργοποιημένο και τι όχι. Οπότε αν στο AUR ψάξουμε για rsv ή runit-service-manager θα έχουμε το εργαλείο αυτό.

Αφου εγκαταστήσαμε όλα αυτά θα παρατηρήσουμε οτι έχουμε πλέον το virtual machine manager εγκατεστημένο στην κατηγορία system του menu μας.


 
Τώρα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα services (άλλη μια φορά που πέφτουν στο κενό όσοι σου έλεγαν οτι δεν πρέπει να σε νοιάζει το init system). Ουσιαστικά θέλουμε το libvirt και το virtlogd.

Οπότε πληκτρολογούμε στο τερματικό μας:
Κώδικας
sudo ln -s /etc/runit/sv/libvirtd /run/runit/service

και
Κώδικας
sudo sv up libvirtd

Μετά πληκτρολογούμε
Κώδικας
sudo ln -s /etc/runit/sv/virtlogd /run/runit/service
και
Κώδικας
sudo sv up virtlogd

Τώρα τσεκάρουμε αν έχουμε ενεργοποιημένα τα services. Εγώ θα το κάνω εύκολα με το rsv εσείς μπορείτε με όποιον άλλο τρόπο θέλετε.
Πατάω
Κώδικας
sudo rsv
και έτσι έχω:



Όπως βλέπετε και το virtlogd είναι ενεργοποιημένο και το libvirtd επίσης.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε το πρώτο μας virtual machine.

Ανοίγουμε το virtual machine manager και ξεκινάμε πατώντας το εικονίδιο πάνω αριστερά που λέει create a new virtual machine. Η διαδικασία ειναι πολύ απλή αλλά επειδή έχει πολλές παραμέτρους δε θα τη δείξω εδώ. Για ότι απορία έχετε σχολιάστε και θα σας απαντήσω εγώ ή όποιος άλλος.

υ.γ. Το debian 11 που βλέπετε να έχω εγκαταστήσει ειναι linux mint debian edition στο οποίο έχω βγάλει το systemD και το επανέφερα όπως έπρεπε να είναι.

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 11, 2022, 06:32:55 μμ από rhtoras »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Mέλος του oneirofono.gr ραδιοteam
Mixcloud.com/rhtoras

Tags: