Αποστολέας Θέμα: VOID LINUX 6 ρυθμίσεις μετα την εγκατάσταση  (Αναγνώστηκε 542 φορές)

rhtoras

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 35
    • Προφίλ
    • ΟΝΕΙΡΟΦΩΝΟ
VOID LINUX 6 ρυθμίσεις μετα την εγκατάσταση
« στις: Μαρτίου 03, 2022, 12:30:59 μμ »
Και αφού εγκαταστήσαμε το void linux ήρθε η ώρα να κάνουμε τις πρώτες ρυθμίσεις μας. Ανάλογα βέβαια από τι υπολογιστή μπαίνουμε και ανάλογα από που κατεβάσαμε το iso ίσως να διαφέρουν. Παράδειγμα αν π.χ εγκαταστήσαμε από το official iso (voidlinux.org) θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε τον ήχο. Αυτό το βήμα στα unofficial iso (voidbuilds.xyz) ειναι περιττό, αφου ο ήχος ειναι προρυθμισμένος. Βέβαια καλό ειναι να έχουμε στο νού μας οτι τα unofficial iso χρησιμοποιούν το pulseaudio γνωστό και ως pulseawfull οπότε κάποιος που θέλει alsa, sndio.pipewire ή κάτι άλλο πορεύεται αναλόγως. Επίσης αν είμαστε σε laptop ίσως να θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και το bluetooth. Σε αυτό τον οδηγό θα σας πω 10 πράγματα που κάνω και θεωρώ σημαντικά, για ευκολία και λειτουργικότητα.

Βήμα πρώτο: απλοποιούμε τον package manager. Θα εγκαταστήσουμε ένα script το vpm από τα αποθετήρια για να κάνουμε τις εντολές πιο εύκολες. Πατώντας vpm στο τερματικό μας θα μας δείξει όλες τις πιθανές εντολές. Οπότε:
Κώδικας
sudo xbps-install -Su vpm
Μόλις εγκατασταθεί το vpm θα κάνουμε όλες τις ρυθμίσεις με αυτό. Αν π.χ θέλαμε να κατεβάσουμε ξανά το vpm θα κάναμε:
Κώδικας
sudo vpm i vpm
ή
Κώδικας
sudo vpm install vpm
. Έτσι έχουμε πιο απλές και εύκολες να τις θυμόμαστε εντολές.

Βήμα δεύτερο: Αν και απλοποιήσαμε τις εντολές στο τερματικό μας θα βάλουμε και εναν γραφικό/gui  εγκαταστάση εφαρμογών/updater. Αυτός ειναι ειναι ο octoxbps που είναι fork του octopi που ξέρουμε από το arch και τα derivatives του (artix, manjaro, obarun κ.λ.π). Για την ιστορία ειναι γραμμένος σε qt και υπάρχει και σε bsd λειτουργικά συστήματα με την ονομασία octopkg. Οπότε κάνουμε:
Κώδικας
sudo vpm i octoxbps
Mαζί θα κατέβει και ο octoxbps notifier. Καλό ειναι να τον βάλουμε στο panel μας για να ξέρουμε πότε έρχονται νέες ενημερώσεις. Σπανιότερα μπορεί να μην το δείξει αμέσως αλλά αυτό δεν ειναι κάτι σπουδαίο. Γίνεται σε όλες τις προαναφερθείσες διανομές με τον octopi.

Βήμα τρίτο: Εγκαθιστούμε το vsv. Το vsv ειναι ενα εργαλείο για γραφική απεικόνιση των services του void. Εκεί μπορούμε να δούμε στο τερματικό μας τι έχουμε ενεργοποιημένο, τι απενεργοποιημένο κ.λ.π Οπότε:
Κώδικας
sudo vpm i vsv
Για να δούμε τα services πατάμε vsv όντας root ή sudo users. Οπότε με sudo vsv θα δούμε τα services κάπως έτσι...



Αν πατήσετε στην εικόνα θα παρατηρήσετε οτι έχω ενεργοποιημένα διάφορα services όπως το network manager και το iwd για να λειτουργεί το wifi.

Βήμα τέταρτο: Ρυθμίζουμε το wifi μας. Μπορείτε να δείτε και τον οδηγό για broadcom drivers Πρώτα ψάχνουμε τους drivers πατώντας στο τερματικό:
Κώδικας
lspci -nn | grep -i network
Αν δεν είναι τίποτα περίεργοι drivers συνεχίζουμε. Αν όχι ψάχνουμε στο τερματικό ή το octoxbps αν υπάρχουν και τους κατεβάζουμε. Αυτό που συνήθως θέλουμε να ενεργοποιήσουμε ειναι το iwd. Οπότε  για να κατέβει το iwd πατάμε:
Κώδικας
sudo xbps-install -S iwd
και μετά ενεργοποιούμε το service γράφοντας:
Κώδικας
sudo ln -s /etc/sv/iwd /var/service
Ενδεχομένως να θέλουμε και τo iwgtk για γραφική  απεικόνιση με
Κώδικας
sudo xbps-install -S iwgtk
ή να εγκαταστήσουμε/ενεργοποιήσουμε το network manager με
Κώδικας
sudo vpm i NetworkManager
με
Κώδικας
sudo vpm i NetworkManager-applet
και
Κώδικας
sudo ln -s /etc/sv/NetworkManager /var/service
Aλλά υποθέτουμε οτι ο network manager ειναι ενεργοποιημένος. Προαιρετικά υπάρχει και το tray icon του NetworkManager με
Κώδικας
sudo vpm i nm-tray
Επίσης κάποιοι προτιμούμε/νε τον connman αντί του networkmanager. Κανένα πρόβλημα! Mε παρόμοιο τρόπο ακολουθώντας τα βήματα στο void handbook εγκαθίστανται και ο connman.

Βήμα πέμπτο: Ρυθμίζουμε τον ήχο. Αν κατεβάσουμε το official iso θα παρατηρήσουμε οτι δεν υπάρχει ήχος by default. Αυτό ειναι κάτι σύνηθες και σε άλλες διανομές που έρχονται vanilla (δηλαδή χωρίς να ειναι προρυθμισμένες). Αν τώρα θέλουμε να βάλουμε ήχο πρέπει να εγκαταστήσουμε και ενεργοποιήσουμε τα alsa plugins services κ.λ.π Οπότε κάνουμε:
Κώδικας
sudo vpm i alsa-utils
Κώδικας
sudo vpm i alsamixer.app
και
Κώδικας
sudo vpm i alsa-plugins
για να έχουμε το alsamixer και άλλα καλούδια ρύθμισης του ήχου μας. Μετά ενεργοποιούμε τα κατάλληλα services πληκτρολογώντας:
Κώδικας
sudo ln -s /etc/sv/alsa-utils /var/service

Βήμα έκτο
: Εγκαθιστούμε τα non free αποθετήρια. Εκεί υπάρχει software που δεν έχουμε στα repos που έρχονται ενεργοποιημένα. Τα repos εδώ τα κατεβάζουμε σε αντίθεση π.χ με το arch ή το debian και τα derivatives τους που πρέπει να πειράξουμε τα αντίστοιχα files. Οπότε πατάμε:
Κώδικας
sudo vpm i void-repo-nonfree
Κώδικας
sudo vpm i void-repo-multilib-nonfree


Τώρα που ρυθμίσαμε όλα αυτά τα πράγματα το λειτουργικό μας ειναι έτοιμο προς χρήση. Σε άλλο οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το desktop πιο όμορφο, μερικές εφαρμογές καθώς και κάποια tips για ακόμα περισσότερη ευκολία. Θα γίνει τόσο εύκολο που όταν θα διαβάζετε οτι το linux mint ειναι το μόνο εύκολο θα γελάτε κι εσείς.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 14, 2022, 11:52:20 πμ από rhtoras »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
linuxer,fanisatt,
No reactions
Mέλος του oneirofono.gr ραδιοteam
Mixcloud.com/rhtoras

Tags: