« στις: Ιανουαρίου 07, 2022, 04:00:33 μμ »
Υπάρχουν φορές που καίμε usb στικάκια με διανομές linux για να δοκιμάσουμε κ.λ.π Η διαδικασία γίνεται ειτε από το τερματικό μέσω του dd command είτε με το etcher ή κάποια άλλη εφαρμογή gui αντίστοιχη του etcher. Αυτή όμως η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί είτε να αγοράσουμε και άλλα φλασάκια usb αν θέλουμε να δοκιμάσουμε περισσότερες από μια διανομές. Κάπου εδώ έρχεται το Ventoy να μας λύσει τα χέρια. Θα φτιάξουμε ένα φλασάκι που απλά θα κάνουμε copy paste μέσα σε αυτό τα iso που θέλουμε και μετά θα ειναι όλα bootable. Θα μπορούμε να σβήνουμε ή να προσθέτουμε iso με 2 απλές κινήσεις.
Πρώτα πάμε στο ventoy.net και από εκεί στην καρτέλα download που θα μας κατευθύνει στο github page του Ventoy (www.githubpage.com/ventoy/Ventoy/releases). Από εκεί θα κατεβάσουμε το αρχείο με την κατάληξη .tar.gz μιας και είμαστε σε unix-like λειτουργικά. Θα είναι κάπως έτσι (πρώτη επιλογή):
Αφού το κατεβάσουμε κάνουμε το απαιτούμενο extract είτε με το xarchiver (ή κάποιο αντιστοιχο gui) είτε μέσα από το τερματικό μας.
Τώρα θα ανοίξουμε ένα directory στο τερματικό μας όπου βρίσκεται ο φάκελος που κατεβάσαμε. Θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή (cd).
Οπότε αν π.χ στην περίπτωση μας το αρχείο μας κατέβηκε στην τοποθεσία Downloads θα πρέπει το direcotry να ειναι κάπως έτσι:
cd /home/rhtoras/Downloads
όπου rhtoras ειναι το δικό μου όνομα, που στη δική σας περίπτωση αλλάζει προφανώς.
Κάνουμε και ένα ls (list) για να βεβαιωθούμε οτι όντως βρίσκεται εκεί και προxωράμε στη διαδικασία.
Μέσα εκεί ειναι ενα scriptάκι με την ονομασία Ventoy2Disk.sh
Οπότε βρισκόμενοι μέσα στο directory γράφουμε:sudo sh Ventoy2Disk.sh -i /dev/sdc
Προσέχουμε να το γράψουμε ακριβώς όπως ειναι γραμμένο (κεφαλαία,μικρά,κενά,σύμβολα κ.λ.π).
Επίσης να σημειώσουμε οτι sdc είναι η ονομασία του usb στη δική μου περίπτωση. Το όνομα* βγαίνει από το Small Computer System Interface disk c
Αν δεν ξέρουμε την ονομασία του usb μας, με την εντολή lsblk μπρούμε να τη βρούμε γρήγορα και εύκολα.
Αφου βάλουμε τον κωδικό μας θα μας ζητήσει το τερματικό να συνεχίσουμε. Πατάμε y (yes) και συνεχίζουμε. Λογικά το usb μας είναι έτοιμο.
Τώρα αν ανοίξουμε το usb μας με ονομα Ventoy από τον file manager μας θα μπορούμε να κάνουμε paste τα iso μας ή να τα διαγράψουμε αν δεν τα θέλουμε πια. Αν τα διαγράψουμε με απλό delete δε θα διαγραφουν εντελώς από το ventoy, αν δεν πάμε στον κάδο ανακύκλωσης να τα σβήσουμε και από εκεί.
Για να bootάρει το iso κάνουμε τη διαδικασία ως συνήθως. Reboot τον υπολογιστή, στο boot menu του bios μας (συνήθως με το f12 μπαίνουμε εκεί) επιλέγουμε ventoy και θα βγει ένα μενού σαν το ακόλουθο:
Επιλέγουμε τη διανομή που θέλουμε και όλα ειναι OK!*Source:
https://frameboxxindore.com/linux/what-is-sda-and-sdb-in-linux.html
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 07, 2022, 05:29:05 μμ από rhtoras »

Καταγράφηκε
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Mέλος του oneirofono.gr ραδιοteam
Mixcloud.com/rhtoras