Τι είναι ένα iso ?
Πολύ συχνά συναντάμε αρχεία με την κατάληξη iso. Αυτά τα αρχεία ειναι συνήθως μεγάλα σε όγκο για παράδειγμα μια διανομή linux όταν την κατεβάζουμε που γίνονται πολύ μικρά. Πολύ συχνά αναφερόμαστε σε ενα αρχείο .ISO με τη φράση image iso. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ISO 9660 file system το οποίο έχει τις ρίζες του αρκετά παλιά. Όσο και αν σας φανεί περίεργο το όνομα προέρχεται από το διεθνές βραβείο ποιότητας ISO. Ένα από τα πιο διαδεδομένα βραβεία ποιότητας που ακούμε συχνά είναι το ISO 9001 για παράδειγμα. Οταν λοιπόν μιλάμε για ένα ISO 9660 μιλάμε για ένα σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται για να αποθηκεύσουμε δεδομένα σε cd ή dvd με ένα μόλις αρχείο που τα χωράει όλα. Έτσι μπορούμε να αντιγράψουμε/«κάψουμε» το .ISO σε ένα οπτικό μέσο, όπως ενα cd για παράδειγμα. Το iso μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το cd αντί να βάζουμε το ένα cd μετά το άλλο για να τρέξει αυτό που θέλουμε (πράγμα που γινόταν παλιά). Αν θέλουμε να εισέλθουμε σε αυτά τα δεδομένα που απαρτίζουν το .ISO όπως λ.χ ένα φάκελο με το όνομα boot αν μιλάμε για διανομή linux πρέπει να κάνουμε mount το .ISO μας. Όταν λέμε να το κάνουμε mount εννούμε να το κάνουμε mount ως ''loop device'' δηλαδή μια «ψευδοσυσκευή» όπου κάνει τα αρχεία προσβάσιμα ως block device. Τώρα τι είναι το block device κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια. Ας φανταστούμε οτι είναι ένας σκληρός δίσκος που διαβάζει και γράφει ένα μπλοκ δεδομένων και η συσκευή των χαρακτήρων είναι μια σειριακή θύρα. Με λίγα λόγια στέλνει ένα byte τη φορά που το λαμβάνει η άλλη συσκευή και μετά στέλνει άλλο ένα byte που το λαμβάνει η άλλη συσκευή και μετά πάλι στέλνει άλλο ένα byte που το λαμβάνει η άλλη συσκευή κ.ο.κ Αυτό επανλαμβάνεται σα λούπα. ΑΝ ήθελα να το απλοποιήσω θα έλεγα οτι οι block devices αναπαριστούν hardware όπως σκληρούς δίσκους. Αυτό όμως εξαρτάται και από την πλατφόρμα στην οποία κάνουμε αναφορά. Ας πούμε το Free BSD δεν έχει block devices.
Αφού λύσαμε όλα τα παραπάνω -οι ενστάσεις/διορθώσεις ευπρόσδεκτες- ας πούμε πως κάνουμε λοιπόν mount ένα iso σε linux. Ανάλογα το de και τον file manager υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να κάνει κανείς mount. Φυσικά πάντα υπάρχει το gui είτε το cli ανάλογα αν θέλει κανείς γραφική απεικόνιση ή χρήση τερματικού. Θα σας πω πως κάνω εγώ mount iso στο XFCE. Υποθέτω φυσικά πως δεν έχει αλλαχτεί ο Thunar file manager με κάποιον άλλον!Ο πιο γρήγορος και απλός τρόπος είναι να κάνουμε mount το iso ως loopback. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε το τερματικό.$ cd /path/to/iso/file.iso
Όπου με την εντολή cd αλλάζουμε την τοποθεσία του .ISO μας.Μετά απλώς πληκτρολογούμε:$ mount -o loop file.iso /iso_image
Άλλος τρόπος (gui) είναι μέσω του gnome disk utility.Κατεβάζουμε το gnome-disk-utility.
Artix linux και derivatives:sudo pacman -S gnome-disk-utility
Void linux και derivatives:sudo xbps-install -S gnome-disk-utility
ή αν χρησιμοποιούμε το vpm script
sudo vpm i gnome-disk-utility
PCLinuxOS, Devuan, MX Linux και derivativessudo apt install gnome-disk-utility
Αφου κατεβάσαμε το gnome-disk-utility πάμε στο directory του .ISOμας π.χ home/rhtoras/Downloads στην περίπτωση μου. Εκεί -είμαστε στον Thunar θυμίζω- κάνουμε δεξί κλικ στο .ISO μας και επιλέγουμε: Open With Disk Image Mounter.

Mόλις κάναμε mount το .ISO μας. Στα αριστερά του thunar πλέον βλέπουμε κάτω από τις συσκευές το mounted .ISO μας!

Μπορούμε πλέον να το ανοίξουμε για να δουμε τα αρχεία που περιέχει. Με δεξί κλικ μπορούμε να το κάνουμε και unmount.

υ.γ Πριν κατεβάσουμε το gnome-disk-utility δεν ξεχνάμε να κάνουμε update στις rolling διανομές!Υπάρχουν και άλλοι τρόποι όμως να κάνουμε mount/unmount ένα .ISO αρχείο.
Όπως αναφέρθηκε ένας τρόπος ειναι ο κλασσικός μέσω τερματικού ως loopback. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή mount επίσης.
Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε οτι υπάρχει η εντολή mount η οποία χρησιμοποιείται για να κάνουμε mount/unmount αρχεία .ISO αλλά και διάφορα άλλα filesystems.
Ανοιγουμε ένα τερματικό δινουμε root δικαιώματα και ξεκινάμε.
$ mkdir -p "$HOME/mountpoint"
$ mount file.iso "$HOME/mountpoint"
Αρχικά δημιουργήσαμε ενα directory και κάναμε mount το .ISO στο directory. Όπου mountpoint μπορούμε να βάλουμε οτι όνομα θέλουμε (είναι ο φάκελος που θα γίνει mount τo .ISO) και φυσικά file.iso είναι το .ISO αρχείο μας π.χ ScPup64.iso (iso του slackopuppy linux).Για να ελέγξουμε αν το αρχείο μας έχει γίνει mount μπορούμε να κάνουμε το εξής. Γράφουμε στο τερματικό μας το ακόλουθο:Εαν μας δώσει πίσω αποτελέσματα για αρχεία και διευθύνσεις τότε υποθέτουμε οτι έχουμε κάνει σωστά το mount. Να σημειωθεί οτι συνήθως εδώ το mounted filesystem είναι read only και αν θέλουμε να πειράξουμε τα περιεχόμενα του φακέλου θα πρέπει να αφαιρέσουμε το μηχανισμό προστασίας εγγραφής.Αν θέλουμε να κάνουμε unmount το .ISO μας τότε πληκτρολογούμε το εξής:$ umount "$HOME/mountpoint"
Αν θέλουμε να κάνουμε αναγκαστικό unmount τότε πληκτρολογούμε:$ umount -f "$HOME/mountpoint"
όπου το f ειναι από το force
Περισσότερα για την εντολή mount μπορούμε να δουμε στο man page πληκτρολογώντας:Επίσης αντί για την εντολή mount μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή df -H
Παράδειγμα:$ df -H file.iso "$HOME/mountpoint"
Ένας άλλος τρόπος να κάνουμε mount ένα .ISO είναι και οι archive managers.
Σε πολλά desktop environment ο file manager έχει προεγκατεστημένο κάποιον archive manager. Παράδειγμα το Mate έχει στον Caja τον Engrampa. Αν δεν έχουμε στον file manager μας κάποιον απλά εγκαθιστουμε όποιον μας αρέσει. Ας δουμε ένα παράδειγμα με τον Engrampa.Κατεβάζουμε τον Engrampa.
Artix linux και derivatives:Void linux και derivatives:sudo xbps-install -S Engrampa
ή αν χρησιμοποιούμε το vpm script
PCLinuxOS, Devuan, MX Linux και derivativessudo apt install Engrampa
Εδώ απλά κάνουμε δεξί κλικ στο .ISO μας και open with engrampa και μπορούμε να δούμε τα αρχεία που περιέχει.
Αν είμαστε στο Cinnamon που έχει τον Nemo file manager χρησιμοποιούμε τον file roller και αντίστοιχα όπως είπαμε σε κάθε desktop environment, αυτό το plugin που θέλουμε.
πηγές:
https://electrictoolbox.com/howto-mount-iso-image-linux/https://www.thegeekdiary.com/linux-unix-how-to-mount-a-iso-file/https://linuxize.com/post/how-to-mount-iso-file-on-linux/