Αποστολέας Θέμα: Εύκολο linux (τι πρέπει να αποφύγετε και γιατί)  (Αναγνώστηκε 1613 φορές)

rhtoras

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 35
    • Προφίλ
    • ΟΝΕΙΡΟΦΩΝΟ
Λοιπόν γράφω αυτό το άρθρο γιατί θεωρώ ότι με την άποψή μου αυτή ίσως κάποιος προβληματιστεί. Πρoφανώς η "αστυνομία" linux που έχει προσπαθήσει να ελέγξει το linux community θα ενοχληθεί. Αλλά έτσι και αλλιώς οι "πήγα να κάνω το τάδε σε linux και λέω άστο βάλε win10 καλύτερα" δεν είναι daily χρήστες linux/unix λειτουργικών. Αυτό δε θα ήταν κακό βέβαια αν δεν επέβαλλαν την άποψή τους παρουσιάζοντας έναν δήθεν δημοκρατικό μανδύα.

Πάμε στο ζουμί. Εγώ μιλώντας για εμένα και μέσα από εμένα αναφέρομαι σε όλους τους αρχάριους χρήστες, μέχρι πριν λίγα χρόνια χρησιμοποιούσα windows. Δεν το έκανα συνειδητά αλλά ασυναίσθητα. Διότι δε γνώριζα και στην πραγματικότητα δεν ήθελα να γνωρίσω. Είχα ακούσει το linux αλλά το συνόδευαν χαρακτηρισμοί ανυπόστατοι και ψευδείς. Φράσεις όπως: "είναι δωρεάν γιατί είναι χάλια", "δεν παίζει ο εκτυπωτής" και άλλα ήταν κλασσικές επισημάνσεις. Το άσχημο είναι όταν τις ακούς από χρήστες που λένε πως ξέρουν απο υπολογιστές. Έτσι δηλαδή νόμιζα εγώ γιατί δεν ήξερα. Κάποι στιγμή πριν περίπου 3 χρόνια όμως συναντήθηκα με το linux. Στο σημείο αυτό να πω οτι η μητέρα μου είχε στα 90'ς έναν macintosh lcii του 1991 αγορασμένο από έκθεση με προτροπή ξαδέρφου της δάσκαλου πληροφορικής. Το είχε πάρει 650.000+ δρχ σημερινά λεφτά αν υπολογίσουμε και τον πληθωρισμό πάνω από 2500€ τα οποία δεν τα λες λίγα. Ενώ ήταν ενα πανίσχυρο μηχάνημα το συνόδευε η ατάκα: "ασύμβατο" διότι πολύ απλά δεν ήταν dos ή win 3.1 ή μετέπειτα win 95. Η πρώτη μου επαφή με το linux έγινε με το mint, το οποίο δεν ήξερα ουτε τι είναι ούτε τι μπορεί να κάνει. Στην αρχή μου φάνηκε wow γιατί δεν είχα ιδέα τι άλλο υπάρχει σε linux.

Όταν λοιπόν άρχισα να ψάχνω έπεσα σε ξένα forum γιατί ήθελα να μοιάζει με windows και τελικά τα κατάφερα. Όμως η ανάγκη για να βρω κι άλλους Έλληνες που είναι στο ίδιο μονοπάτι με εμένα με έφερε στην Ελληνική κοινότητα linux. Στην αρχή όλοι μου έλεγαν πόσο καλό είναι το mint και πως δε χρειάζεται να πάω σε κάτι άλλο. Τότε δεν καταλάβαινα το bullying να καθορίσουν αυτοί οι τυπάδες τις ανάγκες μου. Μέσα στο χαμό διαπίστωσα ότι υπήρχαν διάφοροι χρήστες. Κάθε ερώτηση που έκανα απαντιώταν άμεσα. Έλεγα μέσα μου: πω ρε κοίτα πόσα ξέρει. Αργότερα κατάλαβα οτι απλά έκανε αυτό που εγώ δεν ήθελα να κάνω. Έμπαινε στο google έψαχνε τη λύση στο πρόβλημά μου και μου έδινε απάντηση που είχαν δώσει σε άλλους χρήστες σε κάποιο ξένο forum. Το ανακάλυψα όταν κάποιες απαντήσεις δεν ταίριαζαν ακριβώς στο πρόβλημα μου γιατί προέρχονταν από συγκεκριμένες διανομές που αυτοί γνώριζαν. Κάποια στιγμή σε ένα Ελληνικό forum για linux (που οι μισοί  mods ανακάλυψα οτι είναι κυρίως χρήστες windows) έπεσε το μάτι μου σε μια συζήτηση για κάτι που λεγόταν systemD. Όταν ρώτησα η απάντηση ήταν: "ε δε χρειάζεται να ξέρεις, είναι κάτι που δε σε απασχολεί" Κάποια παιδιά μου έστειλαν π.μ, με κάποιους μίλησα και διαπίστωσα οτι όσο τάσσονταν εναντια σε αυτό το systemD είχαν υποστεί bullying. Από άτομα που δεν ήξεραν να χρησιμοποιύν κάτι άλλο. Bullying με το γάντι βέβαια! Αργότερα πάλι ανακάλυψα οτι πρέπει να με απασχολεί. Πρέπει να με απασχολεί γιατί αν για παράδειγμα θέλεις να συνδέσεις έναν εκτυπωτή πρέπει να ενεργοποιήσεις πρώτα κάποια services και πολύ απλά αυτό γίνεται με το init system (systemD, runit, openRC κ.λ.π). Στην ουσία λοιπόν αυτοί οι linux guru που λυμαίνονται το διαδίκτυο μου έλεγαν: "Μη σε νοιάζει που δε θα μπορείς να έχεις εκτυπωτή, σιγά το θέμα". Έτσι σιγά σιγά άρχισα να απογοητεύομαι από την υποτιθέμενη linux κοινότητα. Έβλεπα πως υπήρχαν κάποια άτομα που αν μη τι άλλο είναι σοβαρά και δεν σε δουλεύουν, δεν στο παίζουν guru και κυρίως στο ξεκαθαρίζουν από την αρχή: "Λεω αυτό και τέλος". Δεν προσπαθούν να σου επιβάλλουν την άποψή τους παίζοντας το ανοιχτόμυαλοι. Δεν είναι δήθεν και κυρίως έχουν πολλά να σου πουν που δε θα άκουγες αλλού. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και αυτό το forum για να μπορούν να εκφραστούν όλοι όσοι ασχολούνται πραγματικά με λειτουργικά εκτός windows και άλλα σκουπιδαριά στο χώρο των os.

Πάμε και στα υπόλοιπα τα ουσιώδη. Τι είναι λοιπόν εύκολο linux ? Όποιος σου πει: βάλε linux mint γιατί είναι εύκολο σε θεωρεί βλάκα. Γιατί αφενός θεωρεί οτι δεν ξέρεις να ψάξεις και αφετέρου οτι δε θέλεις να μάθεις. Το linux δεν είναι τίποτα άλλο από ένας kernel, ενας ας το πούμε πυρήνας που ενώνει το hardware με τις διεργασίες του. Ουσιαστικά ελέγχει πόση μνήμη καταναλώνει το σύστημα μας, πως αποθηκεύεται κάτι και που. Επίσης πόσες διεργασίες αναλαμβάνει ο επεξεργαστής μας, πότε τις αναλαμβάνει και ειδικά για πόσο χρόνο. Περιέχει μέσα του drivers για διάφορα κομμάτια hardware όπως π.χ τους drivers από ένα mouse που σε windows σταμάτησε να δουλέυει αλλά σε linux έπαιζε κανονικότατα. Επίσης η ασφάλεια είναι και αυτή ένα από τα καθήκοντα του πυρήνα. Ο πυρήνας linux στο μεγαλύτερο μέρος του διέπεται από μια άδεια χρήσης που λέγεται GPLv2 (γενική άδεια χρήσης έκδοση 2) αλλά και κάποιες άλλες άδειες κλειστού κώδικα. Η ουσία είναι όμως ότι πάνω σε αυτό αναπτύσσονται όλα τα λειτουργικά συστήματα που διαβάζεις εδώ κι εκεί. Το linux mint, το mxlinux, το arch linux, το gentoo, το void, το artix κ.λ.π Για λόγους λοιπόν συντομίας αναφερόμαστε σε αυτά ως linux διανομές.

Όταν λοιπόν ακούς αυτό το linux είναι εύκολο και εκείνο είναι δύσκολο πρέπει να κάνεις την κρίσιμη ερώτηση. Γιατί αυτό είναι εύκολο και εκείνο δύσκολο ? Τι κάνει μια διανομή linux δύσκολη ή ευκολη ? Συνήθως σου λένε: "βάλε linux mint γιατί το έχουν πολλοί και θα βρίσκεις λύση στις απορίες σου" ενώ στην πραγματικότητα εννοούν: "βάλε linux mint γιατί δεν είσαι guru σαν εμάς και δε γουστάρουμε να σου απαντάμε κάθε 3 και λίγο για τις απορίες σου". Αν έπρεπε να το κάνω παράδειγμα σου λένε μη μάθεις να ψαρεύεις (παρότι εσύ ρωτάς για ψάρεμα) αλλά πήγαινε στο ψαράδικο της γειτονιάς και πάρε ψάρια. Είναι τόσο φιλικοί. Όταν σου απαντάνε βέβαια (γιατί το κάνουν και αυτό) είναι πάλι εκ του πονηρού. Γιατί μέσα από τα δικά σου λάθη είναι ευκαιρία να φρεσκάρουν τη γνώση τους στο linux. Όπως θυμάσαι πιο πάνω είπα οτι κυρίως χρησιμοποιούν windows. Απλά αυτό δε θα το κάνουν για πολύ να είσαι σίγουρος. Αντίθετα μέσα σε όλο αυτό το συρφετό από linux guru και καθημερινούς χρήστες linux υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι που και θέλουν και μπορούν να σε βοηθήσουν. Σε αυτό το forum θα βρεις αρκετούς. Τα έργα του καθενός μιλάνε από μόνα τους μερικές φορές. Τουλάχιστον αυτό έγινε στην περίπτωσή μου όπου με εχουν βοηθήσει ακόμα και αναπτύσσοντας εφαρμογές που χρειαζόμουν και ήταν παρατημένες. Αυτό ειδικά είναι κάτι που λίγοι θα το έκαναν πιστέψτε με!

Άρα ποια διανομή θεωρείς εύκολη ? Αυτή που θα κάνει πολλά πράγματα και που εσύ θα μπορείς να είσαι ο ελεγκτής της. Αυτή που δε θα έχει το systemD για να είναι η διανομή linux πιο γρήγορη και ασφαλής. Εύκολη διανομή είναι αυτή που έχει καλό documentation και μπορώ να ανατρέξω εκεί. Παράδειγμα: το void linux δεν είναι όσο δύσκολο στο παρουσιάζουν. Αρκεί να κάτσεις να δεις κάποια πράγματα στο wiki page αλλά και ακόμα καλύτερα στο void handbook ή το void linux forum ή και εδώ. Με λίγο διάβασμα θα έχεις την πιο γρήγορη διανομή (μια από τις πιο γρηγορες βασικά) με πολλά εργαλεία και κυρίως πολλά προγράματα στα αποθετήρια της. Θα έχεις ασφάλεια και θα ξέρεις οτι η κοινότητα της διανομής είναι φιλική. Αρα για ποιό λόγο να προτιμήσεις το linux mint αντι του void ? Επειδή στο είπε ένας άγνωστος με όνομα: LINUXάρχης σε κάποιο forum της συμφοράς ? Όταν λοιπόν δεν ξέρεις ρωτάς αλλά φροντίζεις να ακούς όλες τις απόψεις και να καθορίζεις την επιλογή σου με βάση τις δικές σου ανάγκες και όχι τις ανάγκες που αποφάσισαν άλλοι οτι έχεις.

 Να θυμάσαι: όλα μπορούν να γίνουν σε όλες τις διανομές. Η ασφάλεια και η ταχύτητα όμως δεν είναι δεδομένη για όλες τις διανομές.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 23, 2021, 09:21:51 πμ από linuxer »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
3
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
linuxer,tkor,akounadis,
No reactions
Mέλος του oneirofono.gr ραδιοteam
Mixcloud.com/rhtoras

linuxer

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 83
  • Systemd kills Linux Freedom - Move to Artix Linux
    • Προφίλ
    • LINUXER
Απ: Εύκολο linux (τι πρέπει να αποφύγετε και γιατί)
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 22, 2021, 08:00:55 μμ »
Δυστυχώς δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου και μακάρι να μπορούσα.
Εύχομαι ο χώρος εδώ, να αποτελέσει πόλο έλξης για όλους που θέλουν να μοιραστούν πραγματική γνώση, όπως και για όλους όσους θέλουν να μάθουν χωρίς «παράσιτα».
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 23, 2021, 09:23:10 πμ από linuxer »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
rhtoras,akounadis,
No reactions

obar66

  • Author
  • *****
  • Μηνύματα: 43
    • Προφίλ
Απ: Εύκολο linux (τι πρέπει να αποφύγετε και γιατί)
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 22, 2021, 10:43:18 μμ »
Ψάχνοντας κι εγώ να βρω να μάθω κάτι καινούργιο, ψάχνω τον τελευταίο καιρό να βρω πως φτιάχνεις ήχους, παιζεις, γράφεις, στο λίνουξ.  Αντί να κατεβάσω κάτι θεόρατα gui με 18023 μπιχλιμπίδια (music composer - σύνθεση μοντάρισμα κλπ) ήθελα να βρω κάτι βασικό.  Πως παίζεις απ'το τέρμιναλ ή μέσα σε σκριπτς έναν ήχο, μια νότα, μιά συχνότητα συγκεκριμένη.  Ούτε pulsaudio, ούτε pipewire, ούτε καν jack..  Alsa σκέτο και beep απ'το μεγάφωνο.  Απ'το grub ξεκίνησα στο οποίο είχα προγραματίσει συγχορδίες blues την ώρα που ξεκινάει .... δε μπορεί, κάπως και το bash/zsh πρέπει να έχουν δυνατότητα "άμεσου ελέγχου του ήχου" ...

Aυτό που λες, τον έλεγχο να κάνεις αυτό που θέλεις ... άμεσα, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς dbus, logind, pulseaudio, pipewire, ... klp.  Πώς στέλνεις σε 6 κανάλια ήχου 6 νότες, με διαφορετικό ξεκίνημα, διάρκεια, fade, με διαφορετική προσομοίωση μουσικού οργάνου, ... ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ!!

# apt-get install sox beep
# xbps-install sox beep
# pacman -S beep sox

% play -c2 --bits=16 -n synth 2 sine mix 2000-100 synth 2 sine mix 100-2000

% beep -l 224 -f 221   -n -l 332 -f 439

% for organ in {"pluck","trapezium"} ; for note in 784 659 587 494 440 392 330 294 247  220 196 165 147 ; do play -v4 -nq -c2 -b16 synth 0.31  $organ $note fade 0.002 0.3 0.1 ; done

% play -v4 -nq synth 3 pl E2 pl B2 pl E3 pl A3 pl B3 pl E4 delay 0 .07 .15 .23 .29 .35 remix - fade 0.001 2.97 1.1 norm -2


Η μικρότερη απόσταση μεταξύ πληκτρολογίου και μεγάφωνου (ή και αρχείου που καταγράφει τι παίζεις)

'Εχω κάνει αρκετούς εκτυπωτές που στην ουσία δεν κάνουν για λίνουξ να εκτυπώσουν. ... εντάξει  μπορεί να μην έχουν τα sw για πολλά πολλά αλλά εκτυπώνουν.  Υπάρχει ένας ο οποίος με το sw της Brother MSw μπορεί να σπάσει το chip και να το μηδενίζει ή απλά να μην μετράει σελίδες πια.  Το κόστος του χαρτιού +-0.05Ευρώ  :)  Έχω πολύγραφο ... για τις δύσκολες μέρες !



friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
rhtoras,akounadis,
No reactions

tkor

  • Author
  • *****
  • Μηνύματα: 19
    • Προφίλ
Απ: Εύκολο linux (τι πρέπει να αποφύγετε και γιατί)
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 22, 2021, 10:51:28 μμ »
Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω και θα προσθέσω ότι οι επιλογές σου δεν πρέπει να βασίζονται πάντα σε αυτά που θα σου πει ο καθένας αλλά και σε αυτά που θα μαθαίνεις και θα βλέπεις καθημερινά από μόνος σου.Βαλε οποία διανομή θες ζήσε σε αυτή για κάνα μήνα και μετά βάλε μια από τις καθαρές (artix, void, devuan.... ) και θα δεις τι διαφορά.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 22, 2021, 11:02:07 μμ από tkor »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
3
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
rhtoras,linuxer,akounadis,
No reactions

obar66

  • Author
  • *****
  • Μηνύματα: 43
    • Προφίλ
Απ: Εύκολο linux (τι πρέπει να αποφύγετε και γιατί)
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 23, 2021, 02:13:16 πμ »
και μετά Obarun για να ξαναδείς διαφορά  :Ρ 
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
1
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
rhtoras,
No reactions

Tags: