Αποστολέας Θέμα: Το breakdown του systemd  (Αναγνώστηκε 1549 φορές)

linuxer

• Administrator
  • Systemd kills Linux Freedom - Move to Artix Linux
    • Προφίλ
    • LINUXER
Το breakdown του systemd
« στις: Φεβρουαρίου 18, 2021, 09:48:00 μμ »
Θα αφήσω εδώ τον σύνδεσμο (link) με τις αναλυτικές ψήφους των χρηστών, διάφορων συστημάτων εκκίνησης, ακόμη και του systemd:

https://www.slant.co/topics/4663/~linux-init-systems

Η αρνητική ψηφοφορία του, με 50 αρνητικούς ψήφους, το κατέταξε σε χαμηλότερη θέση από το shepherd, που το διαθέτει μόνο το Guix.

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 28, 2021, 02:39:36 πμ από linuxer »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
1
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
rhtoras,
No reactions

obar66

• Author
    • Προφίλ
Απ: Το breakdown του systemd
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 19, 2021, 03:40:31 μμ »
Δε ξέρω τι κόσμος μαζεύεται στο slant.co μακάρι να ήταν έτσι.  Ίσως είναι έτσι ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τον μέσο όρο.  97% αυτών που ψηφίζουν παθιασμένα το systemd δεν έχουν χρησιμοποιήσει κάτι άλλο και δεν ξέρουν καν τι είναι και γιατί διαφέρει.  Πιθανά να μην κατάλαβαν ποτέ (οι παλαιότεροι) την αλλαγή από upstart se systemd.

Είχε κάνει και το distrowatch γκάλοπ πριν 1-2 χρόνια για τα ινιτς και το s6 είχε μαζέψει πολύ κόσμο.  Τα 4 πρώτα συνολικά ήταν 60% και το systemd είχε κοντά 30% αν θυμάμαι καλά, με το openrc πρώτο.  Αυτό μου λέει ότι οι distrohoppers κατά μεγάλο ποσοστό σκυλοβαρέθηκαν να είναι σκλάβοι του gentoo όλη μέρα και ψάχνουν για κάτι ευκολότερο.  Το 30% έχουν κάνει εγκατάσταση 45 συστημάτων debian για να δουν πιο έχει πιο ωραίο wallpaper.

Nα ομολογήσω κι εγώ το distrohopping μου, τελευταία είχα δοκιμάσει guix για να δω πως διάολο λειτουργεί ο καλός βοσκός.....  δεν το περίμενα αυτό που είδα, τουλάχιστον όχι GNU.  Σαν fork του android μου φάνηκε, ούτε /usr/bin ούτε /usr/lib ....  και ήταν σαν να είχαν παρκάρει το mirror της Guix στο δίσκο μου.  7GB για το πιο απλό από τα desktops, κι αυτό μετά απο δουλειά να κόψω τον φραμπαλά.  Δηλαδή το fedora-gnome είναι minimalist σύστημα μπροστά του.  Το έσβησα πριν κοιτάξω καν το shepherd

friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
1
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
rhtoras,
No reactions

linuxer

• Administrator
    • Προφίλ
    • LINUXER
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 19, 2021, 04:10:49 μμ »
Το Slant, ευτυχώς, δεν δείχνει να χρηματοδοτείται από κάπου συγκεκριμένα και λειτουργεί με ψηφοφορίες.

Για το Guix, δεν έχω ιδία άποψη, να είμαι ειλικρινής, αλλά ούτε και για το shepherd, πάντως το γεγονός ότι μόνο η διανομή εκείνη το χρησιμοποιεί, μου λέει από μόνο του, ότι έχει δρόμο.

Τέλος, να προσθέσω ότι γίνονται polls αυτή την στιγμή, για μια λύση enterprise, με nonsystemd, σε 5 Telegram groups (3 ελληνικά και 2 διεθνή) και τα αποτελέσματα, δείχνουν την ίδια τάση, με το "Ναι" να κυριαρχεί, μετά το "Ίσως" και σχεδόν μηδενικό το "Όχι".
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
1
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
rhtoras,
No reactions

rhtoras

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
    • ΟΝΕΙΡΟΦΩΝΟ
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 19, 2021, 09:34:29 μμ »
To slant.co είναι community driven και μου αρέσει γιατί συμπυκνώνει γνώση και έχει και ψηφοφορίες για το κάθε τι. Βέβαια μέσα σε όλο αυτό θα υπάρξουν και λάθη όπως οτι έχει στις non systemd διανομές το linux mint  και το chrome os. Παρόλαυτά θεωρώ πως είναι μια αξιόλογη επιλογή για να ενημερωθείς και να ενημερώσεις και τους άλλους.
Στα καθ'ημάς τώρα:
Θεωρώ λογικό που το open rc είναι #1 λόγω του gentoo αλλά και άλλων διανομών που το σύστησαν στο ευρύ κοινό όπως το manjaro/arch open rc. Οπότε ήρθε αρκετος κόσμος με αυτό σε επαφή. Παρόλαυτά νομίζω με τα όσα καταννοώ και διαβάζω πως το runit  και το s6 έχουν μεγαλύτερο potential. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να βάλω 3 άξονες για σκέψη και προβληματισμό. Με τι κριτήριο επιλέγουμε ένα init system. Με τι κριτήριο συνεχίζεται ένα init system. Ας πούμε οτι το sysv είναι παλιό και αν δεν κάνω λάθος λόγω θεμάτων του -μεταξύ άλλων- ήρθε και το systemd. Τέλος τι κάνει ένα init system πραγματικά καλό. Θέλω να πω πέρα από την απλότητα, την ταχύτητα και την δημοφιλία (και αρα υποστήριξη documentation κ.λ.π). Υπάρχει άραγε κάτι άλλο ως κριτήριο για επιλογή init system ?
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
1
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
linuxer,
No reactions
Mέλος του oneirofono.gr ραδιοteam
Mixcloud.com/rhtoras

linuxer

• Administrator
    • Προφίλ
    • LINUXER
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 19, 2021, 11:05:07 μμ »
Ωραία τοποθέτηση και καλή ερώτηση.

Λοιπόν, τα init systems (παντοτε μιλωντας για τα συγχρονα και αναλόγως της χρήσης) οφείλουν να διαθέτουν τέσσερα χαρακτηριστικά και ένα προαιρετικό σχετικά

• Εποπτεία (Supervisor)
  • Παράλληλη εκκίνηση (Parallel rc)
  • Κάλυψη των services Dependencies
  • Logging verbose level (ανάλογα με την περίσταση, αν είναι desktop ή server)
  • Απλή, ξεκάθαρη συγγραφή Services
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt