Μια πολύ χρήσιμη εντολή στα Unix like λειτουργικά είναι η lsblk. Το όνομα lsblk προέρχεται από το List Block Devices. Τη χρησιμοποιύμε για να πάρουμε πληροφορίες για όλες τις block συσκευές εκτός από τη μνήμη ram. Οι πληροφορίες μας εμφανίζονται σε μορφή δέντρου και προέρχονται από το
.
Είναι μια εντολή που θα μας χρειαστεί στο τερματικό σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αν ας πούμε έχουμε καρφωμένα 2 usb disk και 2 σκληρούς δίσκους πολύ εύκολα μπορούμε να δούμε ποιό είναι τι και άλλες πληροφορίες γύρω από αυτό.
Αν πατήσουμε σε ένα τερματικό:
Μπορούμε να δούμε όλες τις εντολές που θα δώσουμε αλλά και τι αποτελέσματα θα πάρουμε από αυτές.
Παράδειγμα:
Αν για παράδειγμα δε θέλουμε να μας εμφανίσει τα αποτελέσματα σε μορφή δέντρου, αλλά σε λίστα μπορούμε να πληκτρολογήσουμε:
Έτσι θα έχουμε:
Αν θέλουμε να δούμε όλες τις συσκευές, ακόμα και αυτές που είναι άδειες (το lsblk δεν τις δείχνει εξαρχής) πληκτρολογούμε:
Αν θέλουμε να δούμε κάποια συγκεκριμένη συσκευή πληκτρολογούμε:
Όπου
nvme0n1 εσείς βάζετε τη δικιά σας συσκευή π.χ
/sda ή
/sdb κ.ο.κ
Έτσι έχουμε:
Αν θέλουμε να δούμε τις συσκευές μας και τι δικαιώματα έχουν (π.χ read only, read and write κ.ο.κ) πληκτρολογούμε:
Έτσι έχουμε:
Αυτές είναι κατα τη γνώμη μου οι κυριότυερες εντολές του lsblk. Μπορούν κάποιες να συνδιαστούν ενώ στο --help μπορούμε να δούμε και άλλες εντολές που μας παρέχονται.
Υπόψιν οτι οι περισσότερες διανομές έχουν προεγκατεστημένο το lsblk. Αν η διανομή σας δεν το έχει τότε πρέπει να το εγκαταστήσετε. Ας πούμε σε διανομές που ξεκινάτε με base install όπως το arch και archbased όπως το artix γράφετε:
Καλές δοκιμές!