Αποστολέας Θέμα: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)  (Αναγνώστηκε 114 φορές)

obar66
 • Author
 • *****
 • Μηνύματα: 21
  • Προφίλ
εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« στις: Νοέμβριος 03, 2020, 02:44:59 μμ »


https://www.reddit.com/r/linux_NOsystemd/comments/jmkpji/the_latest_obarun_reveals_the_new_modular_boot/


Θα μπορούσα να γράψω για ώρες αλλά τα Ελληνικά μου σε τεχνικούς όρους της πληροφορικής είναι σαν της 2ας δημοτικού.
Σας προωθώ μια ανακοίνωση από το reddit κι ένα μπούσουλα εγκατάστασης που είχα γράψει παλαιότερα στα Ελληνικά.

Θα είχα γράψει νωρίτερα αλλά περίμενα αυτή την έκδοση 20201101 του νέου συστήματος boot σαν module από την οποία και πέρα η διανομή υπόσχεται να μην χρειάζεται πια ιδιαίτερη παρέμβαση μεταξύ ... αναβάθμισης λογισμικού, όπως τον προηγούμενο χρόνο.   Δηλαδή μετά την εγκατάσταση ενημερώσεων να πρέπει να πας στο τέρμιναλ να προσαρμόσεις κάτι.


Για χρόνια πολλά δεν υπήρχε διανομή να κάνει χρήση του s6, το ίδιο υπήρχε και ήταν δημοσιευμένο για εγκατάσταση στη διανομή επιλογής του καθενός.  Το obarun ήταν το πρώτο που παρουσιάστηκε (πριν 6-7 χρόνια νομίζω) αρχικά με runit και σε λίγους μήνες το s6.  Έκτοτε παρακολουθούσε την εξέλιξη του s6 και εξέλισσε λογισμικό να το κάνει πιο εύχρηστο στο ευρύτερο κοινό.  Η υπεροχή του νομίζω είναι πια αδιαμφισβήτητη, με τεχνικούς επιστημονικούς όρους, και όχι όρους αγοράς.   Παρ'όλα αυτά οι άνθρωποι που το είχαν χρησιμοποιήσει και το χρησιμοποιούν ατομικά και επαγγελματικά διασυνδέονται και μοιράζονται τις εμπειρίες τους μέσω distribution-list/email στο skarnet.org. 

Το 66 κλείνει γύρω στα 2 χρόνια εξέλιξης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα s6opts για την διαχείριση του s6.  To void είναι η μόνη διανομή έως τώρα που το έχει υιοθετήσει.  Πολλές άλλες έχουν το s6 όχι όμως ακόμα το 66.  Χρήματα για να το προάγουν δεν υπάρχουν, ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.  Το ότι είναι άγνωστα λειτουργεί ακόμα εις βάρος τους.  Σπανίως να βρεθούν άρθρα που κάνουν σύγκριση init/service management και να αναφέρουν καν την ύπαρξη του s6, πόσο μάλλον του 66.   H συντριπτική πλειοψηφία της κριτικής βασίζεται στο ότι to systemd είναι καλύτερο του sysvinit και των BSDscripts.  To ρόπαλο δηλαδή είναι καλύτερο από το να πετάς πέτρες στο λιοντάρι.  Μας αρκεί, κρατάμε το ρόπαλο. 


Η προσαρμοστικότητα του συστήματος είναι τέτοια που το κάνουν κατάλληλο για έναν παιδικό υπολογιστή μέχρι supercomputer γιγαντιαίων δυνατοτήτων.


Ο μεγαλύτερος εισβολέας από άκρη σε άκρη του συστήματος του systemd είναι το logind.  Γνωστό σαν elogind σαν αποκομμένο τμήμα αυτού, από διανομές που δεν χρησιμοποιούν systemd σαν init.  Το obarun παραμένει μια από τις πολύ λίγες διανομές που δεν το υιοθετεί.  void, antix, gentoo, devuan, το χρησιμοποιούν σαν εύκολη λύση, ώστε τα πακέτα upstream δεν χρειάζονται ιδιαίτερη παρέμβαση να μετατρέψουν εντολές για το logind στο αντίστοιχο consolekit.  To kiss-linux (http://k1ss.org/) υπόσχεται ότι δεν το χρησιμοποιήσει ποτέ! 

Θα παρουσιαστεί κάποιος (ίσως) και θα μας κάνει κήρυγμα για την υπεροχή του elogind/systemd ως προς το πρώην δικό τους consolekit που δεν εξελίσσεται.  Το ζήτημα απεξάρτησης από τα πλοκάμια της ΙΒΜ και τον έλεγχο της πάνω σε όλο το linux δεν είναι απόλυτα τεχνικής/επιστημονικής φύσης, αλλά "πολιτικής" με την ευρύτερη έννοια.  Η εξέλιξη του λίνουξ σαν ΕΝΑ σύστημα της ΙΒΜ με μικροπαραλλαγές σε επίπεδο αισθητικής (gnome, plasma, cinnamon, MATE κλπ) είναι κατάντια και ενάντια σε κάθε θεσμό που προσπάθησε ποτέ να σπάσει το ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό unix.


Κατά τα άλλα το obarun είναι arch, και ας χτυπιούνται οι archάδες, με διαφορά βάρους/όγκου απ'τα πρώτα δευτερόλεπτα και διαφορές απόκρισης του συστήματος έως το shutdown.  Για να το αντιληφθείς αυτό πρέπει να πάρεις μια εγκατάσταση arch ή manjaro και να την μετατρέψεις σε obarun.  Από εκεί που σέρνεται κυριολεκτικά απογειώνεται, και ακόμα πιο αισθητή είναι η διαφορά σε παλαιότερα μηχανήματα με μειωμένες δυνατότητες.


The latest Obarun reveals the new modular boot system


Read about the new exciting development that is showcased in this edition here
A new Obarun JWM linux live image is available


A new Obarun live image has become available for November 2020 and it brings many updates and changes.  From the live JWM session you can install a base system, Openbox, JWM, XFCE4, or KDE-Plasma with corresponding setup of 66 root and user service structure already set-up.


All recent stable Arch-Linux upgraded software based and an improved installer is onboard.  You can run the live system off of a CD (still fits) or Dvd or USB stick, or a virtual machine as a common disk system or a RAM only system from its syslinux editable boot menu.


To install just click on the installer icon on the desktop or % sudo obarun-install from terminal or console.


This is needed to log onto obarun ISO

Κώδικας
    root login : root
    root password : toor
    user login : oblive
    user password : toor


If you want to change the keyboard on X session, open a terminal and type :

Κώδικας
$ setxkbmap us


Replace "us" with your choice (uk, fr, de, it, es, el, cn, etc.)


If you want to change the keyboard on console type :

Κώδικας
# loadkeys el


Replace "el" with your choice


To see how the 66 service tree structure works, how booting and running services and modules are organized (unparalleled by any system) use the following commands as user:

Κώδικας
% sudo 66-intree -zg
% 66-intree -zg


The second command displays the service tree structure of the user.  Note, that depending on which of the five flavors you install service tree structure will/may be different, with xfce and kde-plasm being more complex.  To alter this structure and modify it to your own service needs follow the wiki (introduction to 66).


Also note using the command # ps -A  or # pstree that 66 is nowhere to be found.  The only small parts relating to init and service supervision is pure s6 (latest version from skarnet).  66 only materializes when a change in setup is needed by the user/sys-admin, it sets up s6 appropriately and exits.  Note also that elogind is nowhere to be found (a common cheat by most non-systemd distributions to cheat desktop software to work without systemd).  Apart from this your experience is basically an Arch system modified without IBM's trojan horse to linux.


Latest Release


    Includes 66 version: 0.5.1.0-2
    Includes boot module boot@-66serv version: 0.2.2-1


obarun-JWM-2020.11.01-x86_64.iso


Go to download page for base image (0.5GB) or docker image


https://web.obarun.org/index.php?id=74


Enjoy, we know you will! (even out of simple curiosity you should at least boot and play with this)
Alternatively you can install Obarun from Arch following the wiki


Να ξεπεράσω τα πεπατημένα, πως μεταφέρουμε ένα αρχείο iso σε USB που αναφέρεται σε όλα τα wiki όλων των διανομών αλλά μια και μιλάμε για arch ας κοιτάμε το τεράστιο wiki της Arch (μαζί με του Gentoo είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει για το linux). https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_flash_installation_media#Using_USBwriter 3


Κατεβάζουμε το αρχείο JWM από https://web.obarun.org/index.php?id=74 4 και το μεταφέρουμε σε στικάκι USB ή εναλλακτικά φτιάχνουμε έναν virtual δίσκο 4GB (5+ αν θέλουμε εγκατάσταση KDE-plasma) και το τρέχουμε σε VM .


Για εγκατάσταση χρειάζονται από 1.5-2GB για το base και τα εργαλεία του, 4GB για openbox/JWM, xfce4, 5+ για plasma.
Μαθαίνουμε και κατανοούμε τι σημαίνει bios (legacy) και τι efi (UEFI). Θα ασχοληθώ μόνο με το bios και την εγκατάσταση σε ένα partition (κατάτμηση??). Ας πούμε ότι γνωρίζουμε πως φτιάχνουμε μια κατάτμηση και θα την ονομάσουμε σαν παράδειγμα sdb6 /dev/sdb6 δηλαδή.


Κάνουμε boot το δισκάκι USB και ξεκινάει το σύστημα, και φτάνει στο login: (το root ο admin δηλαδή) έχει password toor ο user λέγεται oblive και έχει επίσης password toor, Επιλέγουμε τον oblive. Αυτομάτως μεταφερόμαστε στο desktop δείτε screenshot στο https://wiki.obarun.org/doku.php?id=1.php 4


Βλέπουμε ανοικτό το connman-gtk (αν είναι ethernet είναι ήδη συνδεδεμένο, για wifi κάνουμε σύνδεση από το connman) και το κλείνουμε,
Κάτω δεξιά έχει ένα τετραγωνάκι shortcut για το τέρμιναλ sakura.
Στο sakura δεξί κλίκ options - colors - fonts το φτιάχνουμε όπως θέλουμε και βολεύει τα μάτια μας (τα liberation-mono-regular) είναι η προτίμηση μου για font.
Μετά κάνουμε ένα # blkid να δούμε τους δίσκους μας και βλέπουμε ότι όντως παρουσιάζεται το /dev/sdb6

Κώδικας
% sudo  mount /dev/sdb6 /mnt
% ls -Altr /mnt


θα δείτε έναν υποφάκελλο lost&found όλα καλά ως εδώ

Κώδικας
% sudo obarun-install


Αν δεν καταλαβαίνετε Αγγλικά το wiki αυτό θα σας δώσει μια ιδέα τι θα αντικρίσετε.
Θα σας ρωτήσει να κάνετε ενημέρωση του προγράμματος, και των themes της εγκατάστασης, πατήστε Y και τις δυό φορές, και αν γίνει ενημέρωση πρέπει το πρόγραμμα να το ξεκινήσετε αφού ενημερωθεί.


Η πρώτη εικόνα θα είναι ένας πίνακας επιλογής πληκτρολογίου, θα πρότεινα να μην βάλετε ελληνικά γιατί θα ζητηθούν χαρακτήρες λατινικοί hostname/username/password καλύτερα να αποφευχθεί. Μπορούμε μετά την εγκατάσταση να βάλουμε ελληνικά.


Η πρώτη επιλογή είναι αν θέλουμε να αλλάξουμε το mount-point από /mnt σε κάτι άλλο, δεν υπάρχει λόγος όμως το αφήνουμε έτσι.


Στη 2η γραμμή υπάρχει επιλογή BIOS/UEFI είπαμε διαλέγουμε το bios για το παράδειγμα. Για πληροφορίες εγκατάστασης σε uefi δείτε το ανάλογο νήμα του obarun wiki - του arch σε αυτή την περίπτωση είναι ολόκληρη διατριβή στο θέμα. Προτιμάμε να αγοράσουμε ένα άλλο pc με ΒΙOS παρά να κάνουμε πτυχίο στο ζήτημα :slight_smile:


3 διαλέγουμε base (βασικό σύστημα + εργαλεία για την δημιουργία και εγκατάσταση πακέτων χωρίς X11 και γραφικά) JWM (πολύ ωραίο, γρήγορο, απλό, και εύκολα διαμορφώσιμο) Openbox (τα σπάει), xfce4, και KDE-Plasma. Υπάρχουν σχεδόν όλες οι επιλογές του arch να βάλουμε μετά - εδώ είμαστε δε χανόμαστε για υποστήριξη - μακρυά από gnome/cinnamon που απαιτούν το καταραμένο το systemd.


4 Εδώ άν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε αλλαγές αλλά για να μην γίνει αυτό εδώ 18 σελίδες το πολύ να επιλέξουμε ποιός είναι ο editor σε τερμιναλ της επιλογής μας (vi, nano, mcedit) το mcedit ειναι το πιο απλό για αρχάριους έχει όλα τα 8 κουμπιά F1-F8 με ονοματάκια από κάτω,


5 Διαλέγουμε μεταξύ Grub (το πιο συνηθισμένο και προτιμάτε από αυτούς που κάνουν multiboot πολλά συστήματα δηλαδή - θα χρειαστεί και το os-prober για να καταγράψει τις άλλες διανομές ή τα windows) ΚΑΙ Syslinux απλό και αποτελεσματικό (και τα 2 προσαρμόζονται είτε σε bios ή σε uefi)


6 Για αυτούς που δεν είχαν ετοιμάσει τον δίσκο ή διαλέξει δίσκο ή για αυτούς που έχουν έναν κενό δίσκο που θέλουν το obarun να κάνει αυτόματα συνολική εγκατάσταση το κοιτάνε, εμείς εδώ που κάναμε mount το /dev/sdb6 στο /mnt το προσπερνάμε


7 Εδώ πάμε στη λίστα Greece ή όπου αλλού βρισκόμαστε ή στο κοντινότερο οικόπεδο του πλανήτη και δοκιμάζει τα πλησιέστερα mirrors (repositories) για να αντλεί τα πακέτα προγραμμάτων το pacman (το package manager του Arch) δηλαδή σειρά προτεραιότητας στην λίστα /etc/pacman.d/mirrorlist - το obarun δεν έχει προς το παρόν δικά του mirror, μόνο έναν κεντρικό σέρβερ repo.obarun.org αλλά έχει περισσότερα repositories από το arch (θα φτιάξω άλλο νήμα για την παρουσίαση του γενικότερα).


8 Αυτά μπορούν να διαμορφωθούν και μετά την εγκατάσταση, μπορούν και πριν, hostname, και μπορούν να επιλεχθούν και επιπλέον πακέτα και αν ξέρετε τι κάνετε μπορείτε να αφαιρέσετε και κάποια που θεωρείτε περιττά.


Πάμε στο κουμπί Install και το αφήνουμε να τρέξει, αν δεν έχουμε εγκατάσταση arch και /var/cache/pacman/pkg με πολλά από αυτά που χρειάζονται θα πρέπει να κατεβάσει από 150ΜΒ μέχρι 1.5GB για plasma από το ίντερνετ. Η εγκατάσταση γίνεται από τα τελευταία πακέτα που υπάρχουν στο obarun και στο arch, δεν αντιγράφει τι υπάρχει στο live, έτσι η εγκατάσταση είναι πλήρως ενημερωμένη όταν θα την ανοίξετε.


Edit; Αν σε κάποια φάση σταματήσει το installer ίσως γιατί προσωρινά έπεσε η σύνδεση ή κάποιο mirror δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα, απλά ξανατρέχουμε το πρόγραμμα (obarun-install) και οι επιλογές έχουν αποθηκευτεί και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, αφού κάνει κάποια check για να καταλάβει σε πιο στάδιο έχει σταματήσει. Δεν ξεκινάει δηλαδή πάλι από την αρχή, έχει λίστα των πακέτων και των βημάτων και βρίσκει πάντα μέχρι που έφτασε και συνεχίζει. Μην απελπιστείτε δηλαδή αν δεν γίνει με την πρώτη. Στο μεταξύ τα πακέτα που έχει ήδη κατεβάσει κάθονται στο /var/cache/pacman/pkg δεν χρειάζεται να τα ξανακατεβάσει. Αν θέλετε μπορείτε στο τέλος να τα αντιγράψετε από το live στην εγκατάσταση

Κώδικας
% sudo cp /var/cache/pacman/pkg/* /mnt/var/cache/pacman/pkg/

Για ότι χρειαστεί από εκεί και πέρα είμαι πάντα διαθέσιμος.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 07, 2020, 03:53:47 πμ από obar66 »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
3
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
linuxer,mobinmob,rhtoras,
No reactions

linuxer

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 49
 • Systemd kills Linux Freedom - Move to Artix Linux
  • Προφίλ
  • LINUXER
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 03, 2020, 03:28:46 μμ »
Σε ευχαριστούμε πολύ, για το αναλυτικό και κατατοπιστικό άρθρο, κάτι που έλειπε εντελώς (όπως και πολλά άλλα), από την Ελληνική αρθρογραφία.

Δύο μόνο παρατηρήσεις, πάντοτε φιλικά προσκείμενες, σαν συντάκτης:

Καλό θα ήταν να μπει το έμβλημα του obarun πανω στην μέση (απο imgur), για καλύτερη παρουσίαση, όπως κάνουμε και στα υπόλοιπα άρθρα, καθώς και τον κώδικα σε code blocks για να ξεχωρίζει.

όλα υποστηρίζονται από την bbcode σύνταξη του forum engine.

Καλή αρχή στην αθρογράφηση, εύχομαι να έχει και συνέχεια!
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
mobinmob,rhtoras,
No reactions

mobinmob

 • Global Moderator
 • *****
 • Μηνύματα: 16
  • Προφίλ
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 03, 2020, 04:34:21 μμ »
Ωραία, χορταστική παρουσίαση !
Το 66 είναι εξαιρετικά δυνατός init system/service manager. Το χρησιμοποιώ εδώ και μήνες σε voidlinux και obarun και η μεγαλύτερη δυσκολία του είναι στην αρχική εξοικείωση. Δυστυχώς, τόσο αυτό όσο και το slew είναι άγνωστα, ενώ η χρήση του s6-rc χωρίς κάποιο από αυτά είναι μάλλον δύσκολη.
To obarun έχει την πληρέστερη υλοποίηση του 66 που έχω δει, καθώς ο service manager ελέγχει και το session με module services. Είναι μια καλοστημένη διανομή για χρήστες που έχουν κάποια γνώση του λειτουργικού. Ο installer, που περιγράφεται εξαιρετικά στο άρθρο έχει μια ιδιαίτερη προσέγγιση στην εγκατάσταση που προσωπικά βρίσκω ενδιαφέρουσα.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψω εδώ για το τι γίνεται με το 66 και το voidlinux. Θα γίνει όταν ολοκληρωθούν κάποιες αλλαγές - ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχω πακέτα και documentation έτοιμο, ανεξάρτητα από τα αν θα υιοθετηθεί.
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
obar66,rhtoras,
No reactions

rhtoras

 • Newbie
 • *
 • Μηνύματα: 12
  • Προφίλ
  • ΟΝΕΙΡΟΦΩΝΟ
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 16, 2020, 10:31:48 μμ »
Πολύ καλή παρουσίαση. Είμαι ψημένος να δοκιμάσω. Πριν επανέλθω με περισσότερες απορίες θα ρώταγα γιατί δεν επιλέχθηκε ως installer ο calamares αλλά θα ρωτήσω κάτι άλλο...
Το obarun πως γίνεται να έχει περισσότερα (άρα και μεγαλύτερα ?!) repositories από το arch ?
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Mέλος του oneirofono.gr ραδιοteam
Mixcloud.com/rhtoras

Tags:
 


Powered by EzPortal