Αποστολέας Θέμα: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)  (Αναγνώστηκε 1935 φορές)

obar66

  • Author
  • *****
  • Μηνύματα: 43
    • Προφίλ
εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« στις: Νοεμβρίου 03, 2020, 02:44:59 μμ »


https://www.reddit.com/r/linux_NOsystemd/comments/jmkpji/the_latest_obarun_reveals_the_new_modular_boot/


Θα μπορούσα να γράψω για ώρες αλλά τα Ελληνικά μου σε τεχνικούς όρους της πληροφορικής είναι σαν της 2ας δημοτικού.
Σας προωθώ μια ανακοίνωση από το reddit κι ένα μπούσουλα εγκατάστασης που είχα γράψει παλαιότερα στα Ελληνικά.

Θα είχα γράψει νωρίτερα αλλά περίμενα αυτή την έκδοση 20201101 του νέου συστήματος boot σαν module από την οποία και πέρα η διανομή υπόσχεται να μην χρειάζεται πια ιδιαίτερη παρέμβαση μεταξύ ... αναβάθμισης λογισμικού, όπως τον προηγούμενο χρόνο.   Δηλαδή μετά την εγκατάσταση ενημερώσεων να πρέπει να πας στο τέρμιναλ να προσαρμόσεις κάτι.


Για χρόνια πολλά δεν υπήρχε διανομή να κάνει χρήση του s6, το ίδιο υπήρχε και ήταν δημοσιευμένο για εγκατάσταση στη διανομή επιλογής του καθενός.  Το obarun ήταν το πρώτο που παρουσιάστηκε (πριν 6-7 χρόνια νομίζω) αρχικά με runit και σε λίγους μήνες το s6.  Έκτοτε παρακολουθούσε την εξέλιξη του s6 και εξέλισσε λογισμικό να το κάνει πιο εύχρηστο στο ευρύτερο κοινό.  Η υπεροχή του νομίζω είναι πια αδιαμφισβήτητη, με τεχνικούς επιστημονικούς όρους, και όχι όρους αγοράς.   Παρ'όλα αυτά οι άνθρωποι που το είχαν χρησιμοποιήσει και το χρησιμοποιούν ατομικά και επαγγελματικά διασυνδέονται και μοιράζονται τις εμπειρίες τους μέσω distribution-list/email στο skarnet.org. 

Το 66 κλείνει γύρω στα 2 χρόνια εξέλιξης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα s6opts για την διαχείριση του s6.  To void είναι η μόνη διανομή έως τώρα που το έχει υιοθετήσει.  Πολλές άλλες έχουν το s6 όχι όμως ακόμα το 66.  Χρήματα για να το προάγουν δεν υπάρχουν, ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.  Το ότι είναι άγνωστα λειτουργεί ακόμα εις βάρος τους.  Σπανίως να βρεθούν άρθρα που κάνουν σύγκριση init/service management και να αναφέρουν καν την ύπαρξη του s6, πόσο μάλλον του 66.   H συντριπτική πλειοψηφία της κριτικής βασίζεται στο ότι to systemd είναι καλύτερο του sysvinit και των BSDscripts.  To ρόπαλο δηλαδή είναι καλύτερο από το να πετάς πέτρες στο λιοντάρι.  Μας αρκεί, κρατάμε το ρόπαλο. 


Η προσαρμοστικότητα του συστήματος είναι τέτοια που το κάνουν κατάλληλο για έναν παιδικό υπολογιστή μέχρι supercomputer γιγαντιαίων δυνατοτήτων.


Ο μεγαλύτερος εισβολέας από άκρη σε άκρη του συστήματος του systemd είναι το logind.  Γνωστό σαν elogind σαν αποκομμένο τμήμα αυτού, από διανομές που δεν χρησιμοποιούν systemd σαν init.  Το obarun παραμένει μια από τις πολύ λίγες διανομές που δεν το υιοθετεί.  void, antix, gentoo, devuan, το χρησιμοποιούν σαν εύκολη λύση, ώστε τα πακέτα upstream δεν χρειάζονται ιδιαίτερη παρέμβαση να μετατρέψουν εντολές για το logind στο αντίστοιχο consolekit.  To kiss-linux (http://k1ss.org/) υπόσχεται ότι δεν το χρησιμοποιήσει ποτέ! 

Θα παρουσιαστεί κάποιος (ίσως) και θα μας κάνει κήρυγμα για την υπεροχή του elogind/systemd ως προς το πρώην δικό τους consolekit που δεν εξελίσσεται.  Το ζήτημα απεξάρτησης από τα πλοκάμια της ΙΒΜ και τον έλεγχο της πάνω σε όλο το linux δεν είναι απόλυτα τεχνικής/επιστημονικής φύσης, αλλά "πολιτικής" με την ευρύτερη έννοια.  Η εξέλιξη του λίνουξ σαν ΕΝΑ σύστημα της ΙΒΜ με μικροπαραλλαγές σε επίπεδο αισθητικής (gnome, plasma, cinnamon, MATE κλπ) είναι κατάντια και ενάντια σε κάθε θεσμό που προσπάθησε ποτέ να σπάσει το ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό unix.


Κατά τα άλλα το obarun είναι arch, και ας χτυπιούνται οι archάδες, με διαφορά βάρους/όγκου απ'τα πρώτα δευτερόλεπτα και διαφορές απόκρισης του συστήματος έως το shutdown.  Για να το αντιληφθείς αυτό πρέπει να πάρεις μια εγκατάσταση arch ή manjaro και να την μετατρέψεις σε obarun.  Από εκεί που σέρνεται κυριολεκτικά απογειώνεται, και ακόμα πιο αισθητή είναι η διαφορά σε παλαιότερα μηχανήματα με μειωμένες δυνατότητες.


The latest Obarun reveals the new modular boot system


Read about the new exciting development that is showcased in this edition here




A new Obarun JWM linux live image is available


A new Obarun live image has become available for November 2020 and it brings many updates and changes.  From the live JWM session you can install a base system, Openbox, JWM, XFCE4, or KDE-Plasma with corresponding setup of 66 root and user service structure already set-up.


All recent stable Arch-Linux upgraded software based and an improved installer is onboard.  You can run the live system off of a CD (still fits) or Dvd or USB stick, or a virtual machine as a common disk system or a RAM only system from its syslinux editable boot menu.


To install just click on the installer icon on the desktop or % sudo obarun-install from terminal or console.


This is needed to log onto obarun ISO

Κώδικας
    root login : root
    root password : toor
    user login : oblive
    user password : toor


If you want to change the keyboard on X session, open a terminal and type :

Κώδικας
$ setxkbmap us


Replace "us" with your choice (uk, fr, de, it, es, el, cn, etc.)


If you want to change the keyboard on console type :

Κώδικας
# loadkeys el


Replace "el" with your choice


To see how the 66 service tree structure works, how booting and running services and modules are organized (unparalleled by any system) use the following commands as user:

Κώδικας
% sudo 66-intree -zg
% 66-intree -zg


The second command displays the service tree structure of the user.  Note, that depending on which of the five flavors you install service tree structure will/may be different, with xfce and kde-plasm being more complex.  To alter this structure and modify it to your own service needs follow the wiki (introduction to 66).


Also note using the command # ps -A  or # pstree that 66 is nowhere to be found.  The only small parts relating to init and service supervision is pure s6 (latest version from skarnet).  66 only materializes when a change in setup is needed by the user/sys-admin, it sets up s6 appropriately and exits.  Note also that elogind is nowhere to be found (a common cheat by most non-systemd distributions to cheat desktop software to work without systemd).  Apart from this your experience is basically an Arch system modified without IBM's trojan horse to linux.


Latest Release


    Includes 66 version: 0.5.1.0-2
    Includes boot module boot@-66serv version: 0.2.2-1


obarun-JWM-2020.11.01-x86_64.iso


Go to download page for base image (0.5GB) or docker image


https://web.obarun.org/index.php?id=74


Enjoy, we know you will! (even out of simple curiosity you should at least boot and play with this)




Alternatively you can install Obarun from Arch following the wiki










Να ξεπεράσω τα πεπατημένα, πως μεταφέρουμε ένα αρχείο iso σε USB που αναφέρεται σε όλα τα wiki όλων των διανομών αλλά μια και μιλάμε για arch ας κοιτάμε το τεράστιο wiki της Arch (μαζί με του Gentoo είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει για το linux). https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_flash_installation_media#Using_USBwriter 3


Κατεβάζουμε το αρχείο JWM από https://web.obarun.org/index.php?id=74 4 και το μεταφέρουμε σε στικάκι USB ή εναλλακτικά φτιάχνουμε έναν virtual δίσκο 4GB (5+ αν θέλουμε εγκατάσταση KDE-plasma) και το τρέχουμε σε VM .


Για εγκατάσταση χρειάζονται από 1.5-2GB για το base και τα εργαλεία του, 4GB για openbox/JWM, xfce4, 5+ για plasma.
Μαθαίνουμε και κατανοούμε τι σημαίνει bios (legacy) και τι efi (UEFI). Θα ασχοληθώ μόνο με το bios και την εγκατάσταση σε ένα partition (κατάτμηση??). Ας πούμε ότι γνωρίζουμε πως φτιάχνουμε μια κατάτμηση και θα την ονομάσουμε σαν παράδειγμα sdb6 /dev/sdb6 δηλαδή.


Κάνουμε boot το δισκάκι USB και ξεκινάει το σύστημα, και φτάνει στο login: (το root ο admin δηλαδή) έχει password toor ο user λέγεται oblive και έχει επίσης password toor, Επιλέγουμε τον oblive. Αυτομάτως μεταφερόμαστε στο desktop δείτε screenshot στο https://wiki.obarun.org/doku.php?id=1.php 4


Βλέπουμε ανοικτό το connman-gtk (αν είναι ethernet είναι ήδη συνδεδεμένο, για wifi κάνουμε σύνδεση από το connman) και το κλείνουμε,
Κάτω δεξιά έχει ένα τετραγωνάκι shortcut για το τέρμιναλ sakura.
Στο sakura δεξί κλίκ options - colors - fonts το φτιάχνουμε όπως θέλουμε και βολεύει τα μάτια μας (τα liberation-mono-regular) είναι η προτίμηση μου για font.
Μετά κάνουμε ένα # blkid να δούμε τους δίσκους μας και βλέπουμε ότι όντως παρουσιάζεται το /dev/sdb6

Κώδικας
% sudo  mount /dev/sdb6 /mnt
% ls -Altr /mnt


θα δείτε έναν υποφάκελλο lost&found όλα καλά ως εδώ

Κώδικας
% sudo obarun-install


Αν δεν καταλαβαίνετε Αγγλικά το wiki αυτό θα σας δώσει μια ιδέα τι θα αντικρίσετε.
Θα σας ρωτήσει να κάνετε ενημέρωση του προγράμματος, και των themes της εγκατάστασης, πατήστε Y και τις δυό φορές, και αν γίνει ενημέρωση πρέπει το πρόγραμμα να το ξεκινήσετε αφού ενημερωθεί.


Η πρώτη εικόνα θα είναι ένας πίνακας επιλογής πληκτρολογίου, θα πρότεινα να μην βάλετε ελληνικά γιατί θα ζητηθούν χαρακτήρες λατινικοί hostname/username/password καλύτερα να αποφευχθεί. Μπορούμε μετά την εγκατάσταση να βάλουμε ελληνικά.


Η πρώτη επιλογή είναι αν θέλουμε να αλλάξουμε το mount-point από /mnt σε κάτι άλλο, δεν υπάρχει λόγος όμως το αφήνουμε έτσι.


Στη 2η γραμμή υπάρχει επιλογή BIOS/UEFI είπαμε διαλέγουμε το bios για το παράδειγμα. Για πληροφορίες εγκατάστασης σε uefi δείτε το ανάλογο νήμα του obarun wiki - του arch σε αυτή την περίπτωση είναι ολόκληρη διατριβή στο θέμα. Προτιμάμε να αγοράσουμε ένα άλλο pc με ΒΙOS παρά να κάνουμε πτυχίο στο ζήτημα :slight_smile:


3 διαλέγουμε base (βασικό σύστημα + εργαλεία για την δημιουργία και εγκατάσταση πακέτων χωρίς X11 και γραφικά) JWM (πολύ ωραίο, γρήγορο, απλό, και εύκολα διαμορφώσιμο) Openbox (τα σπάει), xfce4, και KDE-Plasma. Υπάρχουν σχεδόν όλες οι επιλογές του arch να βάλουμε μετά - εδώ είμαστε δε χανόμαστε για υποστήριξη - μακρυά από gnome/cinnamon που απαιτούν το καταραμένο το systemd.


4 Εδώ άν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε αλλαγές αλλά για να μην γίνει αυτό εδώ 18 σελίδες το πολύ να επιλέξουμε ποιός είναι ο editor σε τερμιναλ της επιλογής μας (vi, nano, mcedit) το mcedit ειναι το πιο απλό για αρχάριους έχει όλα τα 8 κουμπιά F1-F8 με ονοματάκια από κάτω,


5 Διαλέγουμε μεταξύ Grub (το πιο συνηθισμένο και προτιμάτε από αυτούς που κάνουν multiboot πολλά συστήματα δηλαδή - θα χρειαστεί και το os-prober για να καταγράψει τις άλλες διανομές ή τα windows) ΚΑΙ Syslinux απλό και αποτελεσματικό (και τα 2 προσαρμόζονται είτε σε bios ή σε uefi)


6 Για αυτούς που δεν είχαν ετοιμάσει τον δίσκο ή διαλέξει δίσκο ή για αυτούς που έχουν έναν κενό δίσκο που θέλουν το obarun να κάνει αυτόματα συνολική εγκατάσταση το κοιτάνε, εμείς εδώ που κάναμε mount το /dev/sdb6 στο /mnt το προσπερνάμε


7 Εδώ πάμε στη λίστα Greece ή όπου αλλού βρισκόμαστε ή στο κοντινότερο οικόπεδο του πλανήτη και δοκιμάζει τα πλησιέστερα mirrors (repositories) για να αντλεί τα πακέτα προγραμμάτων το pacman (το package manager του Arch) δηλαδή σειρά προτεραιότητας στην λίστα /etc/pacman.d/mirrorlist - το obarun δεν έχει προς το παρόν δικά του mirror, μόνο έναν κεντρικό σέρβερ repo.obarun.org αλλά έχει περισσότερα repositories από το arch (θα φτιάξω άλλο νήμα για την παρουσίαση του γενικότερα).


8 Αυτά μπορούν να διαμορφωθούν και μετά την εγκατάσταση, μπορούν και πριν, hostname, και μπορούν να επιλεχθούν και επιπλέον πακέτα και αν ξέρετε τι κάνετε μπορείτε να αφαιρέσετε και κάποια που θεωρείτε περιττά.


Πάμε στο κουμπί Install και το αφήνουμε να τρέξει, αν δεν έχουμε εγκατάσταση arch και /var/cache/pacman/pkg με πολλά από αυτά που χρειάζονται θα πρέπει να κατεβάσει από 150ΜΒ μέχρι 1.5GB για plasma από το ίντερνετ. Η εγκατάσταση γίνεται από τα τελευταία πακέτα που υπάρχουν στο obarun και στο arch, δεν αντιγράφει τι υπάρχει στο live, έτσι η εγκατάσταση είναι πλήρως ενημερωμένη όταν θα την ανοίξετε.


Edit; Αν σε κάποια φάση σταματήσει το installer ίσως γιατί προσωρινά έπεσε η σύνδεση ή κάποιο mirror δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα, απλά ξανατρέχουμε το πρόγραμμα (obarun-install) και οι επιλογές έχουν αποθηκευτεί και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, αφού κάνει κάποια check για να καταλάβει σε πιο στάδιο έχει σταματήσει. Δεν ξεκινάει δηλαδή πάλι από την αρχή, έχει λίστα των πακέτων και των βημάτων και βρίσκει πάντα μέχρι που έφτασε και συνεχίζει. Μην απελπιστείτε δηλαδή αν δεν γίνει με την πρώτη. Στο μεταξύ τα πακέτα που έχει ήδη κατεβάσει κάθονται στο /var/cache/pacman/pkg δεν χρειάζεται να τα ξανακατεβάσει. Αν θέλετε μπορείτε στο τέλος να τα αντιγράψετε από το live στην εγκατάσταση

Κώδικας
% sudo cp /var/cache/pacman/pkg/* /mnt/var/cache/pacman/pkg/

Για ότι χρειαστεί από εκεί και πέρα είμαι πάντα διαθέσιμος.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 07, 2020, 03:53:47 πμ από obar66 »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
3
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
linuxer,mobinmob,rhtoras,
No reactions

linuxer

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 83
  • Systemd kills Linux Freedom - Move to Artix Linux
    • Προφίλ
    • LINUXER
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 03, 2020, 03:28:46 μμ »
Σε ευχαριστούμε πολύ, για το αναλυτικό και κατατοπιστικό άρθρο, κάτι που έλειπε εντελώς (όπως και πολλά άλλα), από την Ελληνική αρθρογραφία.

Δύο μόνο παρατηρήσεις, πάντοτε φιλικά προσκείμενες, σαν συντάκτης:

Καλό θα ήταν να μπει το έμβλημα του obarun πανω στην μέση (απο imgur), για καλύτερη παρουσίαση, όπως κάνουμε και στα υπόλοιπα άρθρα, καθώς και τον κώδικα σε code blocks για να ξεχωρίζει.

όλα υποστηρίζονται από την bbcode σύνταξη του forum engine.

Καλή αρχή στην αθρογράφηση, εύχομαι να έχει και συνέχεια!
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
mobinmob,rhtoras,
No reactions

mobinmob

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 30
    • Προφίλ
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 03, 2020, 04:34:21 μμ »
Ωραία, χορταστική παρουσίαση !
Το 66 είναι εξαιρετικά δυνατός init system/service manager. Το χρησιμοποιώ εδώ και μήνες σε voidlinux και obarun και η μεγαλύτερη δυσκολία του είναι στην αρχική εξοικείωση. Δυστυχώς, τόσο αυτό όσο και το slew είναι άγνωστα, ενώ η χρήση του s6-rc χωρίς κάποιο από αυτά είναι μάλλον δύσκολη.
To obarun έχει την πληρέστερη υλοποίηση του 66 που έχω δει, καθώς ο service manager ελέγχει και το session με module services. Είναι μια καλοστημένη διανομή για χρήστες που έχουν κάποια γνώση του λειτουργικού. Ο installer, που περιγράφεται εξαιρετικά στο άρθρο έχει μια ιδιαίτερη προσέγγιση στην εγκατάσταση που προσωπικά βρίσκω ενδιαφέρουσα.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψω εδώ για το τι γίνεται με το 66 και το voidlinux. Θα γίνει όταν ολοκληρωθούν κάποιες αλλαγές - ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχω πακέτα και documentation έτοιμο, ανεξάρτητα από τα αν θα υιοθετηθεί.
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
obar66,rhtoras,
No reactions

rhtoras

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 35
    • Προφίλ
    • ΟΝΕΙΡΟΦΩΝΟ
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 16, 2020, 10:31:48 μμ »
Πολύ καλή παρουσίαση. Είμαι ψημένος να δοκιμάσω. Πριν επανέλθω με περισσότερες απορίες θα ρώταγα γιατί δεν επιλέχθηκε ως installer ο calamares αλλά θα ρωτήσω κάτι άλλο...
Το obarun πως γίνεται να έχει περισσότερα (άρα και μεγαλύτερα ?!) repositories από το arch ?
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Mέλος του oneirofono.gr ραδιοteam
Mixcloud.com/rhtoras

obar66

  • Author
  • *****
  • Μηνύματα: 43
    • Προφίλ
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 10:39:27 πμ »
Συγνώμη για την απουσία, δεν έχω βρει πως και αν γίνεται ειδοποίηση μέσω email και δεν παίρνω χαμπάρι αν ήρθε απάντηση, κι έτσι ξεχνάω και την ύπαρξη του φόρουμ :)


Τα obcore obextra obcommunity είναι τα αντίστοιχα του arch core/extra/community
To ιδιο για τα 32bit libraries obmultilib oπως multilib
To observice έχει τα service-scripts για το 66
Yπάρχει και το obmods  για τα modules αλλά προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται.


Επίσης υπάρχει το obzfs ανεπίσημα με kernel και πακέτα zfs το οποίο το ξεκίνησε ο Jean Michel αλλά τελευταία δεν έχει κάνει κάτι.  Έχει μείνει δηλαδή ένας άνθρωπος να τα κάνει όλα, πέρα απ'την εξέλιξη του 66 δηλαδή ανα-πακετάρισμα 100 διαόλων να λειτουργούν χωρίς systemd/elogind


Για το calamares, προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια πατάτα και μισή με ωραία γραφικά.  Στην ουσία κάνει copy το live σε ένα partition κάνει set pw, username,hostname, tz, fstab, και boot loader και αφού τα κάνει αυτά πρέπει να μπεις στο σύστημα και να κάνεις update το οποίο σημαίνει για πολλές περιπτώσεις να κατεβάσεις άλλο ένα image σε μέγεθος, γιατί ειδικά στο arch κάθε ώρα έχεις upgrades.
Σαν κώδικας το obarun-install είναι πολλά σκαλιά πάνω από άλλα.  Αν ο Ερικ αλλάξει ένα γράμμα στον κώδικα αυτή τη στιγμή, μέχρι να ξεκινήσεις το πρόγραμμα εσύ έχει ενημερωθεί για την αλλαγή.  Και το νετ-ινστολ πρέπει να λειτουργεί ανεξαρτήτως τι upgrades στέλνει το arch.  Tα περισσότερα bug-reports που έχουν αναφερθεί ήταν από πακέτα που υπήρχαν στο script και το arch τα μετονόμασε ή τα διέγραψε. 


Αυτή τη στιγμή το πρότζεκτ έχει ανάγκη από packagers, ο JM που έκανε την μισή δουλειά είχε διαφορετική άποψη ως προς την χρήση του elogind που νομίζω την συμμερίζεται και ο mobinmob εδώ.  Αφού έφτιαξε 2-3 images με plasma zfs kai elogind άρχισε να παίζει με το 66 στο gentoo και προάγει την χρήση του εκεί.  Έτσι παράτησε και το zfs στη μέση.  Ο Έρικ δουλεύει 3 δουλειές να τα βγάλει πέρα, κι εγώ ακόμα δεν έχω μάθει να κάνω packaging και να χρησιμοποιώ το git σωστά.  Θέλω διάβασμα ακόμα, και αυτή η κλεισούρα ψυχολογικά δεν προάγει την δίψα για μάθηση, αλλά την δίψα για περιπάτους, Σταδίου Πανεπιστημίου και πάλι ... μέχρι να φαγωθεί το οδόστρωμα.  If you know what I mean

friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

linuxer

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 83
  • Systemd kills Linux Freedom - Move to Artix Linux
    • Προφίλ
    • LINUXER
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 11:48:57 πμ »
Όλα ωραία, αλλά ο Calamares μόνο πατάτα δεν είναι και αυτό φαίνεται από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι ο υπ' αριθμόν 1 installer, διότι αξιοποιείται κατά κόρον, στις περισσότερες διανομές.

Δική μου ένσταση σε ότι αφορά τα μεγέθη των live κλπ, που μεταβάλλονται κλπ, διότι δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί, σε καμία εγκατάσταση.

Ναι, καλό και ιδανικό θα ήταν να τραβά live τα πακέτα κλπ, αλλά στον αντίποδα μπορείς να έχεις ωραιότατες εκπλήξεις μετά την εγκατάσταση, όπως σπάσιμο της εγκατάστασης λόγω του ότι ενδέχεται να χρειαστεί κάποιο manual intervention (συχνά φαινόμενα σε pacman διανομές), ή απλά αν θέλεις και το συχνό φαινόμενο να μην έχει κάνει sync ο server που κάνεις pull, οπότε και δώρο-άδωρο το όλο ζήτημα.

Θα κλείσω λέγοντας ένα μπράβο για το Obarun, που αποτελεί μια διαφορετική υλοποίηση στον χώρο του nonsystemd, διαθέτοντας το εκπληκτικό 66 suite και μπράβο στους συντελεστές της.

Υ.Γ. Πάντοτε λαμβάνονται emails, και οι ρυθμίσεις σου είναι σωστές. Έλεγξε τον mail client / mail provider σου.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 07, 2020, 12:01:16 μμ από linuxer »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

obar66

  • Author
  • *****
  • Μηνύματα: 43
    • Προφίλ
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 12:25:02 μμ »
δούλεψε το notify ... για δες :)

To ότι είναι δημοφιλέστατο εργαλείο δεν σημαίνει ότι δεν είναι πατάτα ... αχνιστή ..  γεμάτη στολίδια και φαμφάρες.  Το πιο σημαντικό τμήματα του, από άποψης gui, είναι η παρουσίαση των δίσκων και των partitions, που απλά αντέγραψε από το gparted.

Γι αυτούς που έχουν ταχύτητες να κατεβάζουν τεραμπάϊτς καθημερινά, δεν είναι πρόβλημα.  Αλλά αν θες να κατεβάσεις ένα base image 300ΜΒ και να κάνεις installation από console, τι κάνεις με τα καλαμάρια;  Δεν κάνεις. 

Λες για δυσάρεστες εκπλήξεις του net-install αλλά τι να την κάνω εγώ την εγκατάσταση από ένα image που έφτιαξε ο Νους πριν 8 μήνες;  Θα λειτουργήσω ένα παλαιό σύστημα με τον φόβο μη σπάσει;

Απ'την εμπειρία μου στο obarun 99% των προβλημάτων στο installation προέρχονται από λάθη του user.  Ένα σημαντικό ποσοστό είναι να μην απαντάει κάποιο mirror και ενώ το βγάζει στο console και απλά πρέπει να ξαναπροσπαθήσεις (το ινσταλλερ βρίσκει τι έχει ήδη εγκατασταθεί και συνεχίζει, δεν ξεκινάει απ'το μηδέν)

Τώρα στα pacman distos υπάρχει το pacstrap για τους πιο έμπειρους, αλλά και το pacman μόνο του δουλεύει τέλεια.  Το ίδιο ακριβώς κάνει και το xbps (το οποίο υπάρχει και στο AUR και μπορείς να κάνεις install void από το arch/artix/obarun/hyperbola/parabola/manjaro κλπ.

friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
1
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
mobinmob,
No reactions

linuxer

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 83
  • Systemd kills Linux Freedom - Move to Artix Linux
    • Προφίλ
    • LINUXER
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 12:45:25 μμ »
Ευκαιρία να διευκρινήσουμε λίγο τα πράγματα.

Έχουμε τον base installer, που είναι με την φιλοσοφία KISS σε ISO, και τα άλλα με DE, τα οποία διαθέτουν τον Calamares, οπότε η επιλογή υπάρχει και για τα τρία init systems που διαθέτουμε ως Artix Linux.

Από εκεί και πέρα λοιπόν, έχουμε και άλλες τρεις κατηγορίες, τα stable, τα weeklies και τα testing.

Οπότε, μπορεί απλά να κατεβάσει κανείς το πλέον πρόσφατο weekly, μάλιστα τα τελευταία πήγαν και σε stable.

Γενικά η πολιτική των φάσεων των ISO, είναι testing-->weekly-->stable.

Το pacstrap δεν χρησιμοποιείται στο Artix Linux, παρά μόνο το basestrap, στην εγκατάσταση του base.

Τέλος, ο installer όπως και η πολιτική των releases-ISOs είναι θέμα επιλογής των διανομών, που δεν υπαγορεύονται από κανέναν τρίτο και εφόσον κρίθηκε από την ομάδα ως σωστή επιλογή καθώς και αποδείχτηκε σταθερότατος, πέραν των δυνατοτήτων που έχει για slideshow, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 07, 2020, 01:05:00 μμ από linuxer »
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

obar66

  • Author
  • *****
  • Μηνύματα: 43
    • Προφίλ
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 02:41:59 μμ »
Την ξέχασα την μετονομασία σε basestrap αλλά μιλάμε για το ίδιο πράγμα.  Μπορείς με το basestrap -c να χρησιμοποιήσεις pacman.conf του οbarun και να κάνεις install obarun από artix, αν δεν κάνω λάθος.  H μόνη δυσκολία είναι να αλλάξεις το mirrorlist-arch σε mirrorlist ... αλλά μάλον αφού το εναλλακτικό pacman.conf πρέπει να έχει δημιουργηθεί κάπου μπορεί να την εμπεριέχει την διαφορά.
Αν κάνεις diff to basestrap και το pacstrap όπως και το arch-chroot και artools-chroot αντιλαμβάνεσαι διάφορα για τις τάσεις του artix.


Για το νέο policy για τα images δεν ήξερα πως εξελίχθηκε, απέχω.  Είχε περάσει πάνω από ένας χρόνος και δεν είχε προκύψει official, και υπήρχε πίεση για functional live.  Έφτιαξε τότε ο νους μερικά, πρωτοποριακά θα έλεγα με 2 desktops το καθένα να διαλέγεις, αλλά και πάλι κάποιοι πικρόχολοι έλεγαν ότι είναι community οχι official.  Aν δεν τα υπέγραφε η αυτού εξοχότης ο Καγκελάριος ΟΟ ... 


Είχαν προκύψει πακέτα τα οποία δεν έγραφαν την αρχική τους προέλευση αλλά μέσα στον κώδικα υπήρχαν αναφορές σε άλλη διανομή.   Κακές συνήθειες από πρακτικές manjaro.


Στο arch (γενικότερα) λειτουργεί πολύ καλά το (# copy -ax / /mnt)  δε χρειάζεται πολύ να κάνεις μετά chroot και να αλλάξεις ότι θες, να φτιάξεις νέο image, fstab, να αλλάξεις όνομα user pw klp.  Στο debian γίνεται λίγο μπάχαλο αν κάνεις κάτι παρόμοια, δε θυμάμαι αλλά νομίζω το -ax ή είναι απενεργοποιημένο ή δεν λειτουργεί εξίσου με το arch. 

Προσωπικά δε θα ρωτούσα γιατί μια διανομή δεν έχει calamares ή κάποιο gui installer αλλά γιατί έχει calamares.  To ίδιο ξενέρωμα είναι μια διανομή με ιστοσελίδα με 6 κιλά scripts να μοιάζει σαν gui .... αλλά αυτό πουλάει.  Και αυτό που πουλάει είναι και "καλό".

spark-linux κι όποιου τ'αρέσει  :)   Μαυρο άσπρο html κι αν ζητήσεις support να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που σε έβρισε ο μεγάλος.  ΗΙΕΤ ΣΑΠΟΡΤ!!



friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

linuxer

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 83
  • Systemd kills Linux Freedom - Move to Artix Linux
    • Προφίλ
    • LINUXER
Απ: εισαγωγή και εγκατάσταση του Obarun (arch no-systemd)
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 03:21:14 μμ »
Η προσωπική μου συμμετοχή στο Artix, γέννησε άλλα τρία ISOs, με το πρώτο από αυτά να είναι το XFCE και σε κάποιες μέρες, τα testing Lghtdm/Gnome και Lightdm/i3, ελπίζω μετά από κάποιες τελευταίες δοκιμές, να πάρουν τον δρόμο τους στα weeklies ως GDM/Gnome & Lightdm/i3.

Όπως γνωρίζεις καλά, το έργο μας (nonsystemd) δεν είναι εύκολο, αλλά το θετικό είναι ότι έχουμε πάρει πολύ θετικές κριτικές πλέον, για την ποσότητα των διαθέσιμων ISOs, που μάλιστα είναι μοναδική (Luke Smith).

Σωστά το pacstrap με το basestrap κάνουν τα ίδια πράγματα στην ουσία.

Οι απόψεις περί installers, σαφώς μπορούν να είναι πολλές, αλλά όπως εξήγησα, ότι δουλεύει καλά, το αφήνεις εκεί, μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο.
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Tags: