Σε όλες τις διανομές που βασίζονται στο arch υπάρχει ένας διαχειριστής πακέτων ο pacman.
Σε αυτόν τον οδηγό θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις ποιο βασικές αλλά και μερικές ξεχωριστές δυνατότητες αυτού του αξιοθαύμαστου διαχειριστή πακέτων.
Αρχικά να σας ενημερώσουμε ότι το όνομα του δε βγαίνει από το ομώνυμο παιχνίδι, είναι τα αρχικά των λέξεων package manager.
Είναι γραμμένος στη γλώσσα C και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι τόσο γρήγορος.
Τα αρχεία που διαχειρίζεται είναι με κατάληξη .tar.zst και αυτό είναι άλλο ένα προνόμιο γιατί αποσυμπιέζονται πολύ γρήγορα οπότε εγκαθίστανται και ποιο γρήγορα.Ακόμα πρέπει να αναφέρουμε ότι ελέγχει και για τις εξαρτίσεις των προγραμμάτων που δεν το κάνουν όλοι οι package managers.
Το αρχείο ρυθμίσεων του είναι
.Μπορείτε να ενημερωθείτε δίνοντας την εντολή
.
Εμείς για αυτό το αρχείο θα αναφερθούμε μόνο με τρεις αλλαγές δυο για να ομορφύνουμε λίγο το τερματικό μας όταν δίνουμε μια εντολή με τον pacman και μια γενικής χρήσεως.
Ανοίγοντας με οποίον text editor θέλουμε το αρχείο pacman.conf
Στη γραμμή 25 του αρχείου αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε uncomment την εντολή ignorepkg και μετά το = μπορούμε να προσθέσουμε το όνομα ενός πακέτου που δε θέλουμε να ελέγχει ο Pacman όταν κάνουμε αναβάθμισης. Εδώ θα πείτε γιατί να θέλουμε να το κάνουμε αυτό. Οι λόγοι είναι πολλοί. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έχω στον υπολογιστή μου δυο πυρήνες, τον Linux και τον Linux lts σε καθημερινή μου χρήση εγώ έχω τον Linux lts, να αλλάξω κάτι στο hardware μου δε θέλω, δεν είναι κρίμα να καθυστερώ σε κάθε αναβάθμιση για να κατεβάσω ένα πυρήνα που δεν τον χρησιμοποιώ?
Πάω λοιπόν στο pacman.conf και προσθέτω τη λέξη linux και ο pacman γνωρίζει ότι πρέπει να παρακάμψει όλες τις επόμενες αναβαθμίσεις γιαυτό το πακέτο. Εκεί μπορούμε να βάλουμε και κάποιο πρόγραμμα που για εμάς λειτουργεί μια χαρά και δε θέλουμε να αναβαθμιστεί. Σε περίπτωση κάποιου προγράμματος καλό είναι να μην αφήνουμε να περνάνε πολλές ενημερώσεις για να μη βρεθούμε εκτός απροόπτου. Υπάρχει και η επιλογή ignoregroup κάνει ακριβός το ίδιο απλά σε ένα group προγραμμάτων πχ gnome αυτό θα αναιρέσει όλα τα πακέτα - προγράμματα του αφορούν gnome.
Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε μετά τη γραμμή 31 Misc options
τη λέξη
Color για να έχουμε έναν χρωματισμό στα αποτελέσματα του pacman.
Και τη λέξη
ILoveCandy για να βλέπουμε τον pacman να τρώει την μπάρα της αναβάθμισης ενός πακέτου όταν το κατεβάζουμε.
Όπως όλοι οι διαχειριστές πακέτων έτσι και ο pacman έχει ένα αρχείο με όλους του Server που στεγάζουν την εκάστοτε arch - arch based διανομή. Το Αρχείο αυτό θα το βρούμε εδώ:
Εδώ μια πολύ καλή αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε είναι πάντα προσεκτικά να βάλουμε στις πρώτες γραμμές τους κοντινούς Server (mirrors με κατάληξη .gr) για να έχουμε πιο γρήγορη ανταπόκριση και κατέβασμα αρχείων με τον pacman.
Ας πάμε τώρα να μιλήσουμε λίγο για τη χρήση του pacman.
Για να κάνουμε μια αναβάθμιση σε όλο το λειτουργικό θα πρέπει να δώσουμε την εντολή:
Θα παρατηρήσατε ότι για να εκτελέσουμε τον pacman πρέπει να έχουμε δικαιώματα διαχειριστή. Με το Flag -Syu θα συγχρονιστεί η βάση δεδομένων τοπικά στον υπολογιστή μας με τις βάσεις των αποθετηρίων που έχουμε ορίσει στο αρχείο /etc/pacman.d/mirrorlist και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν και όλα τα αρχεία που έχουμε κάνει εγκατάσταση στον υπολογιστή μας. Εδώ πρέπει να ενημερώσουμε ότι δε θα αναβαθμιστούν τα προγράμματα που είναι από το AYR και τα πακέτα που έχουμε κάνει εμείς εγκατάσταση από τοπικό πακέτο που κατεβάσαμε και κάναμε compile μόνοι μας. Πριν κάνουμε μια αναβάθμιση καλό είναι να επισκεπτόμαστε η την ιστοσελίδα του Arch ή την ιστοσελίδα της διανομής μας γιατί κάποιες φορές πρέπει αν κάνουμε χειροκίνητα κάποιες αλλαγές.
Αν θελήσουμε να αναζητήσουμε ένα πακέτο που έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας θα δώσουμε την εντολή:
Εδώ καλό είναι να προσθέσουμε και το flag ι δηλαδή:
Η απάντηση που θα πάρουμε είναι πολύ πιο αναλυτική άλλα συνήθως εδώ μπορούμε να δούμε και τι άλλα πακέτα (εξαρτήσεις) μπορούμε να εγκαταστήσουμε μαζί, που συνεργάζονται με το πακέτο της αναζήτησης που κάναμε.
Για να ψάξουμε ένα πακέτο από τα αποθετήρια θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή:
Και η απάντηση που θα πάρουμε θα αφορά όλα τα πακέτα που θα έχουν σχέση με το όνομα – πακέτο που αναζητήσαμε.
Με την εντολη :
Μπορούμε να μάθουμε ποια πακέτα ανήκουν σε ένα Group (πχ Plasma)
Για να κάνουμε εγκατάσταση ένα πακέτο η εντολή που θα δώσουμε είναι :
Ο pacman εδώ θα κατεβάσει το πακέτο και θα το κάνει εγκατάσταση σύμφωνα με τον τελευταίο συγχρονισμό που έχουμε κάνει (δηλαδή Sudo pacman -Syu) και όχι από τα ενημερωμένα αποθετήρια της εκάστοτε διανομής.
Εδώ καλό είναι να αναφέρουμε ότι υπάρχει και η εντολή:
Η διαφορά που έχει από την προηγουμένη είναι ότι πρώτα θα κοιτάξει τα τρέχοντα πακέτα που υπάρχουν στα αποθετήρια θα κατεβάσει το πακέτο και θα κάνει εγκατάσταση. Αν δεν κάνουμε συχνά αναβάθμιση του λειτουργικού μας αυτή η εντολή μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση καμιά φορά γιατί κάποια εξάρτηση μπορεί να είναι ποιο παλιά στον υπολογιστή μας. Γιαυτό να χρησιμοποιείτε με προσοχή, μόνο αν είναι αναγκαίο ή ξέρετε ακριβός γιατί το κάνετε. Δεν τη χρησιμοποιούμε για να κάνουμε εγκατάσταση ένα Group πακέτων.
Υπάρχει και η επιλογή να κάνουμε force να συγχρονιστούν τα αποθετήρια μας με την εντολή:
Την εντολή αυτήν τη δίνουμε όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκατάσταση ενός πακέτου ή με την αναβάθμιση. Μπορεί να τη δούμε και με το flag u :
Αυτή πρώτα θα κάνει τον συγχρονισμό και μετά θα κάνει την αναβάθμιση
Για να αφαιρέσουμε ένα πρόγραμμα η εντολή που θα δώσουμε είναι:
Για να αφαιρέσουμε και τις εξαρτήσεις του που δε χρειάζονται από κάποιο άλλο πρόγραμμα προσθέτουμε το flag s
Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε και τα αρχεία ρυθμίσεων προσθέτουμε και το flag n
Αν θέλουμε να κερδίσουμε λίγο χώρο στον σκληρό μας μπορούμε να διαγράψουμε όλα τα πακέτα που έχουμε κατεβάσει και φυλάγονται στον φάκελο της Cache που έχει ο pacman με την εντολή:
Και για το τέλος.
Αν θέλουμε να σώσουμε τα τρέχοντα πακέτα που έχουμε στον υπολογιστή μας σε ένα αρχείο για να έχουμε μια πολύ πιο εύκολη εγκατάσταση μπορούμε να δώσουμε την εντολή:
sudo pacman -Qqe > packages.txt
όταν με το καλό θα ξανακάνουμε μια εγκατάσταση πάμε στον κατάλογο που έχουμε σώσει και δίνουμε την εντολή :
sudo pacman -S $(comm -12 <(pacman -Slq |sort) <(sort packages.txt))
και θα έχουμε όλα μας τα πακέτα με μια εντολή.(όχι τα πακέτα από το AUR)
Εδώ έφτασε στο τέλος της μικρή μας παρουσίασης για ένα τόσο αξιόλογο διαχειριστή πακέτων τον Pacman
Thanasis Kormas