Αποστολέας Θέμα: Γνωριμία με το Voidlinux, μια διανομή stable rolling release  (Αναγνώστηκε 2856 φορές)

mobinmob

 • Global Moderator
 • *****
 • Μηνύματα: 30
  • Προφίλ
Γνωριμία με το Voidlinux, μια διανομή stable rolling release
« στις: Ιουλίου 25, 2020, 05:26:48 μμ »

Tο voidlinux είναι μια ανεξάρτητη διανομή linux. Ανεξάρτητη όχι γιατί οι υπόλοιπες είναι... εξαρτημένες, αλλά γιατί δεν βασίζεται σε κάποια προγενέστερη διανομή. Γράφτηκε γύρω από τον package manager της, τον xbps, τα πακέτα της χτίζονται από templates που βρίσκονται στο void-packages repo στο github, για 5 αρχιτεκτονικές και 2 libcs από τον xbps-src.

Ναι, δεν διαβάσατε λάθος. Η διανομή χτίζει την πλειοψηφία των πάνω από 12.000 πακέτων της τόσο για την glibc, όσο και για την musl.

Η λογική της διανομής προσδιορίζεται ως  stable rolling release. Αυτό σημαίνει ότι από την μια δεν υπάρχει έκδοση διανομής για την οποία να "παγώνουν" οι εκδόσεις πακέτων και να υποστηρίζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και από την άλλη δεν "κυνηγά" απαραίτητα τις τελευταίες εκδόσεις κάθε πακέτου. Η λογική αυτή, σε συνδυασμό με την χρήση continouus integration, τον ενσωματωμένο στον xbps-src αυστηρό έλεγχο των templates  και των παραγόμενων πακέτων καθώς και κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του xbps, μειώνουν τα πιθανά προβλήματα. Οδηγούν έτσι σε ένα λειτουργικό σύστημα που εγκαθίσταται μια φορά και αναβαθμίζεται συνεχώς με ασφάλεια.

Το init system της διανομής έχει την δική του ενδιαφέρουσα ιστορία. Η διανομή χρησιμοποιούσε για κάποιο διάστημα systemd, όμως αυτό κάποια στιγμή κρίθηκε ακατάλληλο για την συνέχεια,γιατί δεν θα επέτρεπε στην διανομή να χρησιμοποιήσει την musl! Έτσι επιλέχθηκε το runit, ένα απλό init που με δυνατότητες process supervision. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το voidlinux από την πλειοψηφία των διανομών είναι η χρήση της LibreSSL αντί της OpenSSL, κάτι που ξεκίνησε μετά το heartbleed bug για λόγους ασφάλειας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί.

Η διανομή είναι αυστηρώς ακατάλληλη για όσους επιθυμούν ένα έτοιμο προρρυθμισμένο σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολη στην ρύθμιση ή απαιτεί τρομερές γνώσεις, αλλά γιατί δεν προσφέρεται ρυθμισμένη εξ' αρχής. Όποιος όμως, ακόμα και σχετικά αρχάριος, ενδιαφέρεται να ασχοληθεί θα αμοιφθεί με ένα σταθερό σύστημα, με ποικιλία DE και προγραμμάτων και με εύκολο πέρασμα από την χρήση στην συνεισφορά αν το επιθυμεί.

Αρκετά! Που θα την κατεβάσω;

Η διανομή δίνει αναβαθμισμένα iso images για εγκατάσταση σχετικά σπάνια - περίπου μια φορά το χρόνο. Θα τα βρείτε στο https://voidlinux.org/download/ με οδηγίες για την επιβεβαίωση της ακεραιότητας και προέλευσής τους. Αν κάποιος χρειάζεται οπωσδήποτε κάτι νεώτερο από το πιο πρόσφατα επίσημα   θα βρεί ανεπίσημα iso στο https://www.voidbuilds.xyz/ .

Εγκατάσταση:

Το voidlinux μπορεί να εγκατασταθεί με τους παρακάτω τρόπους:

- Chroot : https://docs.voidlinux.org/installation/guides/chroot.html?highlight=chroot#installation-via-chroot-x86x86_64

Επίσημα υποστηριζόμενος τρόπος εγκατάστασης, όπως φαίνεται και από την αναφορά στην τεκμηρίωση. Δεν προτείνεταιγια αρχαρίους αλλά έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες παραμετροποίησης.

- void-installer: https://docs.voidlinux.org/installation/live-images/guide.html?highlight=void-installer#booting

Επίσημα υποστηριζόμενος και προτεινόμενος τρόπος. Χρησιμοποιεί έναν απλό dialog-based installer. Δεν προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ρύθμισης, αλλά παρέχει την δυνατότητα τόσο μια σύντομης εγκατάστασης με πέρασμα του live συστήματος στον δίσκο, όσο και την δυνατότητα netinstall για την εγκατάσταση μόνο του βασικού συστήματος.

- voidvault : https://github.com/atweiden/voidvault

Ανεπίσημος τρόπος εγκατάστασης, με έναν installer που καταλήγει εύκολα σε ένα σύστημα με Full Disc encryption σε GPT, με χρήση btrfs και αρκετές ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις.
(Δείτε ένα σύντομο οδηγός εγκατάστασης με voidvault)

- Trident: https://project-trident.org/

Το trident είναι μια διανομή που βασίζεται σε voidlinux. Προσφέρει όμως και έναν εύχρηστο installer που εγκαθιστά σε zfs (το οποίο υποστηρίζεται επίσημα) ένα βασικό λειτουργικό αν ο χρήστης το επιλέξει.
(Δείτε ένα σύντομο οδηγός εγκατάστασης με τον trident installer)


Χρήσιμα εργαλεία:

- vpm : https://github.com/netzverweigerer/vpm

Ένας εύχρηστος wrapper για τις εντολές του xbps.

- octoxbps: https://github.com/aarnt/octoxbps

Gui και notification applet για τον xbps, από τον δημιουργό του octopi.

- vpnd: https://gitlab.com/emacsomancer/vpnd

Απλός και πρακτικός notification daemon χωρίς μεγάλες εξαρτήσεις.

Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα στο repo, εγκαθίστανται απλά με:

Κώδικας
# xbps-install -S πακέτο

Τεκμηρίωση - βοήθεια:

Η διανομή βρίσκεται σε φάση μετάβασης από το παλιό wiki σε νέο επίσημο εγχειρίδιο/handbook.
Εγκυρες πληροφορίες θα βρει κάποιος στο handbook, αλλά δεν έχει γίνει πλήρης
μετάβαση ακόμα. Βοήθεια μπορεί να βρει κάποιος στο voidlinux subreddit, το οποίο είναι πρακτικά το επίσημο forum, ενώ άμεση ανταπόκριση υπάρχει και στο κανάλι IRC #voidlinux στο Freenode.

friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
akounadis,linuxer,
No reactions

obar66

 • Author
 • *****
 • Μηνύματα: 43
  • Προφίλ
Απ: Γνωριμία με το Voidlinux, μια διανομή stable rolling release
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 21, 2020, 06:45:44 μμ »


Κοίταζα το zfs/openzfs upstream για το οποίο κοκορεύονται μάλιστα ότι εμπεριέχει την χρήση του zstd.  Στο void με μεγάλη μου έκπληξη (θετική) φαίνεται να επέλεξαν να μην το χρησιμοποιήσουν.  Έχουν δε βάλει και systemd λειτουργίες διαθέσιμες που κι αυτές φαίνεται να απενεργοποιούνται.   Μπράβo void!  Nα συνεχίσω να ελπίζω δηλαδή!


Ψάχνοντας να βρω καμιά κριτική για την εξέλιξη του zfs από 0.87 σε 2.0.0 στο freeBSD και βρήκα άκρως ανησυχητικές εξελίξεις κι εκεί.  Απ'τα πιο δημοφιλή νήματα είναι πόσο καλά ή όχι λειτουργεί το Gnome στο freeBSD.   Και αν και πως το wayland θα έχει θετική πορεία στο BSD.  Τί τρέλα δέρνει τον κόσμο, κι εγώ πίστευα ότι όταν το linux τελικά χαντακωθεί σε παραλλαγές ενός συστήματος της ΙΒΜ υπάρχουν και τα BSD που είναι ακόμα υγιή. 

https://www.bsdnow.tv/366
https://github.com/openzfs/zfs/pull/10278
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

mobinmob

 • Global Moderator
 • *****
 • Μηνύματα: 30
  • Προφίλ
Απ: Γνωριμία με το Voidlinux, μια διανομή stable rolling release
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 21, 2020, 07:50:42 μμ »


Κοίταζα το zfs/openzfs upstream για το οποίο κοκορεύονται μάλιστα ότι εμπεριέχει την χρήση του zstd.  Στο void με μεγάλη μου έκπληξη (θετική) φαίνεται να επέλεξαν να μην το χρησιμοποιήσουν.  Έχουν δε βάλει και systemd λειτουργίες διαθέσιμες που κι αυτές φαίνεται να απενεργοποιούνται.   Μπράβo void!  Nα συνεχίσω να ελπίζω δηλαδή!

Δεν είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνω τι εννοείς "εμπεριέχει την χρήση του zstd". Το zstd προσφέρεται σαν επιλογή, παράλληλα με τα παλιότερα lz4 και gzip. Το ίδιο συμβαίνει και τον linux kernel. Επίσης δεν είμαι σίγουρος ποιές λειτουργίες του systemd είναι διαθέσιμες και απενεργοποιούνται στο void. :( Το μόνο σχετικό που γνωρίζω είναι μια αναφορά για fork του dracut αν γίνει systemd-only, κι αυτό για να υποστηρίζεται μια ωραία λύση για zfs bootloader με boot enviroments που αναπτύσσουν άνθρωποι σχετιζόμενοι με την διανομή.

Ψάχνοντας να βρω καμιά κριτική για την εξέλιξη του zfs από 0.87 σε 2.0.0 στο freeBSD και βρήκα άκρως ανησυχητικές εξελίξεις κι εκεί.  Απ'τα πιο δημοφιλή νήματα είναι πόσο καλά ή όχι λειτουργεί το Gnome στο freeBSD.   Και αν και πως το wayland θα έχει θετική πορεία στο BSD.  Τί τρέλα δέρνει τον κόσμο, κι εγώ πίστευα ότι όταν το linux τελικά χαντακωθεί σε παραλλαγές ενός συστήματος της ΙΒΜ υπάρχουν και τα BSD που είναι ακόμα υγιή.

https://www.bsdnow.tv/366
https://github.com/openzfs/zfs/pull/10278

Αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν το gnome στο FreeBSD, λογικά θα βρουν τρόπο να το κάνουν port. Στο openBSD γίνεται ήδη, χρησιμοποιώντας consolekit2. Οι νέοι maintainers του consolekit2 είναι openbsd developers. Όσο για το wayland, στα BSDs μάλλον δεν θα χρησιμοποιεί την ίδια υποδομή ακριβώς με το linux.
Άσχετο: το BSD now είναι εξαιρετικό podcast, το άκουγα παλιότερα - κάποια στιγμή έφυγαν οι πρώτοι παρουσιαστές κι εγώ...
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
1
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
linuxer,
No reactions

MetFM

 • Newbie
 • *
 • Μηνύματα: 1
  • Προφίλ
Απ: Γνωριμία με το Voidlinux, μια διανομή stable rolling release
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 10, 2021, 06:34:57 μμ »
πολύ καλή διανομή. την εχω δοκιμάσει. πολύ γρήγοροι χρόνοι εκίνησης. βέβαια δεν απευθύνεται στον νέοεισερχόμενο στον χώρο του linux. η μόνη δυσδειτουργία που αντιμετώπισα ήταν οτι δεν αποθήκευε την φωτεινότητα . πάντα το λαπτοπ άνοιγε με την μέγιστη φωτεινότητα. κατα τα άλλα μια ταχύτατη διανομή.
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
2
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted like:
rhtoras,mobinmob,
No reactions

obar66

 • Author
 • *****
 • Μηνύματα: 43
  • Προφίλ
Απ: Γνωριμία με το Voidlinux, μια διανομή stable rolling release
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 20, 2021, 12:16:33 πμ »

Γεια χαρά, δεν έχω χρεισιμοποιήσει ποτέ διανομή/desktop που ρυθμίζει την φωτεινότητα και μέσα σε λίγες μέρες είναι η δεύτερη αναφορά σε αυτή και το πρόβλημα.  Είναι στο plasma;  Δοκίμασες μήπως και obarun και το ανέφερες εκεί;
Γνωρίζεις ποιό ακριβώς  είναι το πρόγραμμα που κάνει την ρύθμιση;  Πιθανά να έχει κάποιο .conf αρχείο που αποθηκεύει την ρύθμιση, και ίσως αν το πρόγραμμα χρειάζεται κάποια παραπάνω δικαιώματα για να κάνει την ρύθμιση να το κάνει αυτό μέσω elogind/consolekit και του dbus και να χρειάζεται κάποιο ειδικότερο setup που διέφυγε αυτού που κάνει το packaging.

Ενδιαφέρον θα είχε να το ψάχναμε, σαν σπαζοκεφαλιά αλλά και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε user services στο void με το 66.

friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

mobinmob

 • Global Moderator
 • *****
 • Μηνύματα: 30
  • Προφίλ
Απ: Γνωριμία με το Voidlinux, μια διανομή stable rolling release
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 20, 2021, 01:43:51 πμ »

Ενδιαφέρον θα είχε να το ψάχναμε, σαν σπαζοκεφαλιά αλλά και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε user services στο void με το 66.

Εύκολα - το scandir-66serv είναι ήδη στο PR μου :P
Απλά ακόμα δεν έχω πλήρη λύση για να ξεκινάω/σταματάω αυτόματα τις user services με το session :)
Δεν έχω ασχοληθεί με την φωτεινότητα - ξέρω ότι μπορεί να ρυθμιστεί, να αποθηκευτεί και να επανέλθει η ρύθμιση με τα σχετικά προγράμματα, αλλά δεν μου χρειάστηκε ποτέ.
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

linuxer

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 83
 • Systemd kills Linux Freedom - Move to Artix Linux
  • Προφίλ
  • LINUXER
Απ: Γνωριμία με το Voidlinux, μια διανομή stable rolling release
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 20, 2021, 02:03:43 πμ »
Δεν ξέρω άν βοηθάει, πάντως το δικό μου fork, δουλεύει σε Artix.Μένει το πακετάρισμά του https://gitea.artixlinux.org/linuxer/brightness-control-applet
friendly
0
funny
0
informative
0
agree
0
disagree
0
pwnt
0
like
0
dislike
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Tags: